Nezapamćeno niske cene: Za kg samo 3 RSD

Najveći deo ovogodišnjeg roda jabuke Slobodan Jelisijević iz Udovica kod Smedereva uskladištiće u hladnjači, da, kako kaže, sačeka bolje dane za plasman, jer aktuelna cena otkupa ovog voća ne može da podmiri ni najosnovnije troškove proizvodnje.

Na kvantaškoj pijaci prodavaca ima, ponuda je solidna, ali kupaca, kažu, ni od korova. Cena otkupa jabuke i sedam puta je niža nego prošle godine, a sve proizvođače muči ista briga – kako da sezonu završe bar na nuli.

 

Otkupljivači tvrde da je plasman robe na nivou prošlogodišnjeg, ali je rod trostruko veći nego lane. Tako je, navode, u celoj Evropi, pa se još na početku sezone znalo da će i cene biti znatno niže nego 2017, kada se za prvu klasu plaćalo 40, a za industrijsku 20 dinara po kilogramu. Cena otkupa prve klase jabuka ove godine je prepolovljena i ne prelazi 20 dinara, dok je industrijska na nezapamćenom minimumu od 3 do 4 dinara za kilogram.

Samo prošle godine iz Udovica kod Smedereva dnevno je put tržišta izlazilo i po 200 tona jabuka, jer je, zbog nepovoljnih vremenskih prilika na nivou Evrope rod bio i do 60 odsto niži od standardnog. Ove godine situacija je drugačija, za 30 posto viši rod spustio je i cenu, a očekuje se da nešto povoljniji uslovi na tržištu budu posle nove godine.

Poslednje vesti

Leave a Comment