ГРАД СМЕДЕРЕВО ДОБИТНИК ДИЈАМАНТСКЕ ПЛАКЕТЕ ,,ШАМПИОН СОЛИДАРНОСТИ” У ОБЛАСТИ ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЛАШТВА КРВИ

Данас је у свечаним салонима Градског здања града Пожаревца који је у предходних дванаест година проглашаван најхуманијим градом у Србији, одржан новогодишњи пријем Института за трансфузију крви Србије. Циљ одржавања истоименог пријема био је да се уруче плакете ,,Шампион солидарности” за Зимску и Летњу кампању најуспешнијим градовима и општинама у овој години, као и да се прогласи најхуманија општина и град у 2022. години.

Четрнаеста Зимска кампања реализована је током јануара и фебруара. Учествовало је 43 града и општине, одржано је 176 акција давања крви, а крв је дало 5.397 грађана, што је више од 1000 у односу на прошлу годину.

Плакете Шампион солидарности за Зимску кампању 2022. годинe освојили су, бронзану Крупањ, сребрну Љубовија и златну Лазаревац.

У Летњој кампањи осамнаестој по реду, која је одржана од 1. јуна до 30. септембра, учествовалa су 44 града и општине и у 363 акције крв је дало 11.733 грађана, 758 више од предходне године. Плакете Шампион солидарности за Летњу кампању у 2022. години уручене су, бронзана Петровцу и Смедеревској Паланци, сребрна Обреновцу и златна Голупцу.

Дијамантске плакете Шампион солидарности додељене су градовима и општинама који су постигли изванредне резултате у обе кампање. Град Смедерево је захваљујући великом раду и залагању Црвеног крста Смедерево, као и запослених у овој значајној установи за нас овогодишњи добитник плакете Шампион солидарности. Плакету је у име града и свих грађана примио градоначелник Јован Беч.

Тим поводом градоначелник Беч захвалио се Црвеном крсту, Институту за трансфузију крви Републике Србије и свим хуманим грађанима Смедерева на великом раду и труду да се прикупи 1465 јединица крви, што значи преко 1000 спасених живота.

-Као градоначелник града Смедерева поносан сам на своје суграђане који безусловно показују хуманост и вољу да помогну људима којима је то потребно. Хвала још једном Црвеном крсту Смедерево и Институту за трансфузију крви Републике Србије, хвала сваком добровољном даваоцу крви – рекао је градоначелник Беч.

Добитници плакете Шампион солидарности су и Пожаревац, Шабац, Лозница, Ваљево, Коцељева и Велика Плана.

За најхуманију општину и ове године проглашена је Лозница, док је најхуманији град 13. пут за редом Пожаревац.

Poslednje vesti