„ДАНИ ГРЧКЕ КУЛТУРЕ“ У БЕОГРАДУ И НОВОМ САДУ

У Београду се у суботу 26. новембра отвара културна манифестација „Дани грчке културе“. Манифестација почиње у градског општини Стари град у 12 часова, а организатори су Фондација грчке националне мањине у Србији и Национални савет грчке националне мањине.
На свечаној академији биће подељена признања заслужним појединцима и установама у области афирмације Хеленизма у Србији. Такође ће бити приказана и пројекција документарног филма о лику и делу Јаковоса Камбанелису, а под покровитељством Хеленске фондације за културу у Београду.
Добитници НАГРАДЕ ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО у области афирмације Хеленизма у Републици Србији:
Повељу са ЗЛАТНОМ ПЛАКЕТОМ, признање за ЖИВОТНО ДЕЛО добиће професор др Војкан Стојичић, за вишегодишњи допринос у афирмацији Хеленизма у Републици Србији у областима академског очувања грчког језика и културе и јачања српско-грчких пријатељских односа.
Такође Повељу са ЗЛАТНОМ плакетом добиће и Удружење српско-грчког пријатељства „Кантакузина“ Смедерево и Друштво српско-грчког пријатељства „Ристо Колоњаси“ Пожаревац.
Повеља са ПЛАТИНАСТОМ ПЛАКЕТОМ , признање за животно дело припашће протојереју ставрофору Димитрису Касапису, за вишегодишњи допринос у афирмацији Хеленизма и духовне повезаности , очувању и јачању српско-грчких пријатељских односа у Републици Србији.
Исто признање добиће и др Александра Пећинар за, како се наводи, изузетне заслуге у дугогодишњој афирмацији Хеленизма у Републици Србији и доприносу у личном истраживачком књижевном стваралаштву историјских и друштвених српско-грчких односа и њиховом свеукупном јачању.
Ово признање биће уручено и Александри Гаруновић за вишегодишњи допринос у афирмацији Хеленизма у Републици Србији, у областима очувања грчког језика и културе и јачања српско-грчких пријатељских односа у Сремској Митровици и Републици Србији.
Добитник поменутог признања је и Вангелис Хатсопоулос за вишегодишњи допринос у афирмацији Хеленизма у Србији, у областима очувања културе и спорта и јачања српско-грчких пријатељских односа у Републици Србији.
Пети добитник је др Мирољуб Манојловић за вишегодишњи допринос у афирмацији Хеленизма у Србији у областима очувања и тумачења историјских и друштвених српско-грчких пријатељских односа у Пожаревцу као и јачању српско-грчких пријатељских односа у Републици Србији.
Следећи добитник је Константинос Турнидис за вишегодишњи допринос у афирмацији Хеленизма у Републици Србији у областима очувања грчког језика и културе и јачања српско-грчких пријатељских одоса у Републици Србији.
Такође и Срђан Шапер добиће Повељу за вишегодишњи допринос у афирмацији Хеленизма у Србији у областима очувања грчког језика, културе, донаторства и јачања српско-грчких пријатељских односа.
Повељу ће добити и Озрен Карамата за вишегодишњи допринос у афирмацији Хеленизма у Србији у областима очувања културне и историјске баштине грчке заједнице у Земуну и јачању српско-грчких пријатељских односа у Републици Србији.
Повеља са СРЕБРНОМ ПЛАКЕТОМ, признање за ПОСВЕЋЕНОСТ припашће професору Евангелини Захаропоули за вишегодишњу посвећеност и допринос афирмацији Хеленизма у Србији у областима очувања грчког језика , образовања и културе и јачања српско-грчких пријатељских односа у Републици Србији.
Ову признање добиће и професор Христос Ментанос за вишегодишњу посвећеност и допринос афирмацији Хеленизма у Србији у областима очувања грчког језика, образовања и културе и јачања српско-грчких пријатељских односа у Републици Србији.
Повељу са сребрном плакетом добиће и две установе, ОШ „Скадарлија“ Београд за вишегодишњи допринос у афирмацији Хеленизма у областима очувања грчког језика и културе и јачања српско-грчких пријатељских односа у Београду и Републици Србији.
Друга ОШ је „Ђорђе Натошевић“ Нови Сад за вишегодишњи допринос у афирмацији Хеленизма у областима очувања грчког језика и културе и јачања српско-грчких приатељских односа у Новом Саду и Републици Србији.
Манифестацију „ДАНИ ГРЧКЕ КУЛТУРЕ“ која се осим у Београду одржава и у Новом Саду од 10. децембра, подржавају Министарство културе и информисања Републике Србије, затим Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине и НЗ Војводине, као и Град Нови Сад, Општина Стари град, Београд, Хеленска фондација за културу у Београду и Удружења „Српско -грчког пријатељства КАНТАКУЗИНА“ Смедерево , „Грчких потомака Нови Сад“ и „Грци Србије“ Београд.

ПРОЈЕКАТ „ГРЧКА ЗАЈЕДНИЦА У СРБИЈИ“ СУФИНАНСИРАН ЈЕ ИЗ БУЏЕТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, А  СТАВОВИ ИЗНЕТИ У ПОДРЖАНОМ МЕДИЈСКОМ ПРОЈЕКТУ НУЖНО НЕ ИЗРАЖАВАЈУ СТАВОВЕ ОРГАНА КОЈИ ЈЕ ДОДЕЛИО СРЕДСТВА.

Poslednje vesti