Делегација организационог одбора за изградњу Ригине спомен чесме посетила Лептокарију и Велестино

11.03.2016. године, Велестино, цр. Светог Константина и Јелене

Делегација одбора за изградњу Ригине спомен чесме је почетком марта 2016. године била у посети грчким градовима Лептокарији и Велестину. У делегацији су били : Петар Родифцис, Радисав Лукић у име Удружења српско-грчког пријатељстзва ”Кантакузина” и Иван Николић, старешина православне црквене општине у Михајловцу. Сусрет је био организован због договора око помоћи грчке ошштине Рига од Фере, са месним седиштем у Велестину, у изградњи спомен чесме Братољубља при цркви Светог пророка Илије у Михајловцу, а у циљу обнове и учвршћења побратимства Михајловца и Велестина.

У четвртак 10. марта 2016. године, делегација из Смедерева и Михајловца из Србије са Петром Родифцисом, председником и Радисавом Лукићем, потпредседником Удружења српско-грчког пријатељства “Кантакузина” и свештеником Иваном Николићем, посетили су грчку општину Рига од Фере. Они су се састали са градоначелником Димитрисом Насикасом са сарадницима.

Делегација из Србије је имала срдачан пријем код градоначелника и две стране су имале прилику да разговарају о нераскидивој вези између две земље, Грчке и Србије, али и за могућности сарадње у разним областима између две регије. Градоначелник није пропустио да истакне односе засноване на историјским везама које повезују две области са заједничким сећањем на грчког револуционара Риге од Фере.

Генерално, до тада није било довољно интересовања за сарадњу у области туризма и културе, а разговор се фокусирао углавном на изградњу јавне спомен чесме у част мученика, песника и визионара Риге од Фере. Одлучено је да Спомен чесма буде постављена у башти Православне српске цркве Светог пророка Илије, у селу Михајловац.

“Ово је само почетак”, рекао је градоначелник Риге и додао да ће овај пројекат представљати обнављање и јачање пријатељства између Грчке и српског народа, док изградња јавне Спомен чесме симболизује обнову братства Велестина са селом Михајловац.

На састанку су такође присуствовали свештеник Атанасиос Трајко, заменици градоначелника и одборници Димитријос Паликарис и Коронас Јанис.

После састанка, чланови делегације из Смедерева су присуствовали седници Скупштине општине Рига од Фере, на којој је између осталог и дата подршка одборника општине за поставку јавне Спомен чесме у Михајловцу – Смедереву. Градоначелник Димитриос Насикас се посебно захвалио делегацији из Смедерева и изјавио је да поставка ове чесме представља посебну част за општину и грађане Риге од Фере и обећао је помоћ у њеној изградњи.

Том приликом је добијена донација за удружење и изградњу Спомен чесме, као и добровољни прилог од стране заменика градоначелника Риге од Фере и Велестина, Коронас Јаниса, у износу од 500 евра. Након изражене захвалности делегација из Србије је уручила градоначелнику Насикасу и његовим сарадницима пригодне поклоне.

Делегација из Смедерева, Петар Родифцис, Радисав Лукић и Иван Николић, са председником општине Димитрисом Насикасом и свештеником Атанасијом Трајком, испред велике историјске карте Риге од Фере.

09.07.2016. године

У МИХАЈЛОВЦУ ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА ЈАВНЕ РИГИНЕ СПОМЕН ЧЕСМЕ “БРАТОЉУБЉЕ”

Удружење српско-грчког пријатељства ”Кантакузина” из Смедерева, је у јулу 2016. године обавестило јавност да је у Михајловцу при цркви Светог пророка Илије, уочи Петровдана, отпочела изградњаЈјавне спомен чесме ”Братољубље”, посвећена обнављању побратимства града Смедерева и грчке општине Рига од Фере, односно МЗ Михајловац и грчке општинске јединице Велестино.

У том смислу организациони одбор је упутио јавни апел за помоћ свима који би желели и који би могли да учествују у обезбеђењу неопходних средстава и материјала за изградњу чесме и на тај начин учествују у њеној реализацији.

Посебно се истиче помоћ цркве Свети Лука са Царине и њеног старешине Душана Глишића, јер је обезбеђен природан камен за изградњу чесме. У разговору који је Петар Родифцис-Нађ водио са свештеником Душаном Глишићем 3. априла 2016. године при цркви Свети Лука на Царини, учествовао је и председник Регионалног завода за заштиту споменика културе, Дејан Радовановић, који је подржао овај пројекат и обећао помоћ уколико она буде потребна. Иван Николић, Петар Родифцис, Милан Стефановић и неколико житеља из Михајловца су својим добровољним физичким ангажовањем и ангажовањем камионског транспорта, пребацили камење са Царине у Михајловац 6. априла 2016.године.

Постигнут је договор да се за израду каменог барељефа лика Риге од Фере и часног крста, који ће бити постављени на Спомен чесми, ангажује академски уметник Иван Јеремић из Михајловца.

Иван Николић, старешина цркве Светог пророка Илије и члан организационог одбора, је био задужен за све послове око саме изградње и поставке, као и за ангажовање неопходних мајстора за обављање појединих занатских радњи и набавку елемената спомен чесме.

Удружење је 21. јула 2016. године, Регионалном заводу за заштиту споменика културе Смедерево, упутило у име организационог одбора захтев за издавање сагласности на Пројекат изградње Ригине спомен чесме ”Братољубље” у Михајловцу. РЗЗС је дописом бр. 206/2-2016 од 29.07.2016. године, доставио писмену сагласност на захтев удружења.

ПРОЈЕКАТ “ГРЧКА ЗАЈЕДНИЦА У СРБИЈИ” СУФИНАНСИРАН ЈЕ ИЗ БУЏЕТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, А СТАВОВИ ИЗНЕТИ У ПОДРЖАНОМ МЕДИЈСКОМ ПРОЈЕКТУ НУЖНО НЕ ИЗРАЖАВАЈУ СТАВОВЕ ОРГАНА КОЈИ ЈЕ ДОДЕЛИО СРЕДСТВА.

Poslednje vesti