ДОДЕЉЕНИ УГОВОРИ О СУФИНАНСИРАЊУ МЕРА ЕНЕРГЕТСКЕ САНАЦИЈЕ ПОРОДИЧНИХ КУЋА, СТАНОВА И СТАМБЕНИХ ЗГРАДА

Градоначелник Смедерева Јован Беч са начелником Одељења за урбанизам, грађевинарство и инвестиције Драганом Крстићем уручио је уговоре о суфинансирању мера енергетске санације породичних кућа, станова и стамбених зграда.

У циљу реализације наведених мера укупно планирана средства која је издвојио град Смедерево заједно са средствима Управе за подстицање и унапређење енергетске ефикасности износе осамнаест милиона динара. Јавним позивом је као предмет суфинансирања одређено осам мера енергетске ефикасности, услови за остварење права на доделу бесповратних средстава, документација коју треба приложити и рок за подношење пријава. Од укупно осам приложених мера, грађани Смедерева су претежно конкурисали за замену ПВЦ столарије, замену котлова на пелет и гас и замену топлотне пумпе.

Присутним грађанима обратио се градоначелник Беч који је истакао да ће град и убудуће посебну пажњу посвећивати енергетској ефикасности.

-Желео бих да вас поздравим испред Града Смедерева и заиста ми је драго да вас видим у овако великом броју. Морам да нагласим да смо очекивали овакав одзив, јер смо много пута и апеловали да је енергетска ефикасност један од приоритета града Смедерева, као и да ћемо у ту сврху издвајати значајна средства. У циљу реализације наведених мера за ове потребе било је издвојено 18 милиона динара у сарадњи са ресорним Министарством. Од укупног износа Град је издвојио 12 милиона, док је Министарство рударства и енергетике обезбедило 6 милиона динара. Укупно смо имали 193 пријаве, од тог броја 164 су биле правно регуларне. Међутим, након обиласка терена, а пре потписивања уговора дошли смо до 145 сада већ потписаних уговора – рекао је градоначелник Беч у свом обраћању.

Градоначелник је нагласио да су потписани тројни уговори са десет извођача радова и да верује да ће у наредних десетак дана кренути са реализацијом. Такође, истакао је и да је субвенција износила педесет одсто од укупне вредности, 140.000 динара за замену ПВЦ столарије, 250.000 је за замену топлотне пумпе, 110.000 за замену котлова на пелет и 85.000 динара за замену котлова на гас.

На крају свог обраћања градоначелник је нагласио да ће Град и убудуће, пратећи политику председника Александра Вучића наставити да улаже у енергетску ефикасност.

Poslednje vesti