“ДУНАВСКА ЛАЂА” ФИЛМУ “ОБЈАШЊЕЊЕ ЗА СВЕ”

Доделом награда за најбољи филм, сценарио, режију и глуму, у Малом граду Смедеревске тврђаве синоћ је завршен 7. „Дунав филм фест“ у оквиру кога је током петодневног трајања приказано више од 40 најзначајнијих  филмских остварења из земаља подунавског слива.

Главна награда фестивала „ Дунавска лађа“ припала је филму Габора Рајса  „Објашњење за све,“ док је награду за најбољи сценарио добила Ивета Грофова и постхумно Петер Криштуфек који је започео оригинални сценарио за филм  „Мађарска кројачица“, а Грофова довршила.

Награду за најбољу режију на 7.“Дунав филм фесту“ добио је  Емануел Парву за филм “Три километра до краја свијета“.
Награда за  најбоље глумачко остварење припала је младом глумачком ансамблу филма „78 дана“. Добитницима је ову награду уручила Александра Митић, чланица Градског већа града Смедерева задужена за ресор просвете и културе.
Фестивал је и ове године под ведрим небом на четири локације у граду окупио бројну публику, реномиране ауторе и глумце.

 Смедерево је тако као град богате историје  и културног наслеђа са овим фестивалом  још једном потврдило  да има значајну улогу  на културној мапи Србије.

 О фестивалским наградама на овогодишњем „Дунав филм фесту“ одлучивао је жири: редитељка Јасна Нанут, глумица Дајана Гудић и скулптор Виктор Киш, који су на самој завршници публици саопштили своје одлуке.

Фестивал „Дунав филм фест“ је организован уз подршку града Смедерева и Министарства културе Републике Србије, а реализатор је био Центар за културу Смедерево.

Poslednje vesti