ЗАВРШЕН 53.МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ПОЕЗИЈЕ “СМЕДЕРЕВСКА ПЕСНИЧКА ЈЕСЕН”

Уручивањем награда, у смедеревском Центру за културу завршен је званични део 53. Међународног фестивала поезије „Смедеревска песничка јесен“. Ове године најпрестижнију награду “Златни кључ Смедерева” добио је Кофи Ањидохо, песник из Гане.

– Драго ми је да смо Награду доделили Кофију Ањидоху, у време када је културни идентитет једно од главних друштвених и политичких питања. Разлике постају све веће, а главно људско својство – дијалог, губи смисао и снагу, рекла је професор др Милена Владић Јованов, председница Одбора за доделу Награде “Златни кључ Смедерева” и преводилац двојезичне књиге изабраних песама “Мој брат близанац”, у издању “Смедеревске песничке јесени” и додала.

-Србија која је не само данас, већ вековима уназад, између Истока и Запада препознала је овај момент промена у свету које се односе не само на сложене друштвено-политичке односе, већ и на однос према култури, а онда и на националне и културне идентитете. Препознали смо Ваш глас, као песника поетичке трансформације. Ваш глас је нешто што је присутно и у нашем свакодневном животу, али и књижевности и уметности – истакла је професорка Милена Владић Јованов, говорећи о овогдишње добитнику “Златног клуча Смедерева”.

Захваљујући на Награди Кофи Ањидохо је нагласио.

– Гана има дугу традицију сарадње са Србијом. Част ми је што сам овде у Смедереву, јер потичем из породице песника. У школи сам научио да песма може да дотакне људе, а песници из различитих делова света обогатили су мој дар за поезију. Моја поезија се не заснива само на традиција народа Гане, већ и на традицији народа широм света – рекао је лауреат .

Награда “Златни кључић”, за дечје стваралаштво припала је Дејану Алексићу.

– Овом Наградом сврставате ме у ред веома звучних имена, аутора и ауторки који су стварали књижевност за децу на српском језику, а већ су раније добили ово признање. Књижевност за децу, по мом дубоком уверењу својеврсна је мисија, а један од циљева, како ја разумем ствари, јесте да књижевност за децу спасоносно превентивно делује на одрасле. А како их спасава, спасава их од одрастања – рекао је Дејан Алексић.

У оквиру едиције “Златни кључић”, Дејану Алексићу објављена је књига песама за децу “Кад ставим прст на чело”.

У едицији “Меридијани”, “Смедeревске пеничке јесни” објављено је пет двојезичних књига: Гојка Ђога “Двороги језик”, Власте Младеновића “Са Балкана свет”, Бошка Сувајџића “Умети Бога”, Милана Тодоровића “Moderato cantabile” и Бабкена Симоњана “Молитва”. У едицији “Златна струна” изашла је књига Весне Гајовић “С главом испод руке”.

Подсећамо, Награда „Златна струна“ припала је песнику Боривоју Везмару, за рукопис књиге „Сидра у ветру“, „Смедеревски Орфеј“ добио је Марко Стоиљковић за песму “Ко си ти”, а Повељу „Нашег гласа“, за допринос завичајном песништву Татјана Лазаревић Милошевић. Награду “Златко Красни”, за предводилаштво добила је Бисерка Рајчић, док је Награда “Томислав Стевановић” припала Јелени Вујановић за песму “Путниче”.

Овогодишња „Смедеревска песничка јесен“ настављена и у петак, када је овогодишњи добитник „Златног клуча Смедерева“ Кофи Ањидохо представљен у Музеју књиге и путовања Адлигат, а у суботу (15. октобра) организовано је књижевно вече у Коларчевој задужбини, у оквиру програма „Поезија уживо“, Радио Београда 2.

Poslednje vesti