ЗВАНИЧНО ОТВОРЕНИ 41. НУШИЋЕВИ ДАНИ

По традицији пре свечаног отварања фестивала на споменик Браниславу Нушићу на платоу испред Центра за културу положени су венци.

Потом је отворена изложба фотографија  „Позориште  је пречица до људске душе“  и изведен музичко сценски перформанс „ Симфонија Нушић“.

Увертира за свечани чин отварања фестивала била је пригодна беседа о позоришту коју је изговорио глумац Љубомир Бандовић.

„ Кроз године, Нушићеви дани су постали синоним за квалитетно позориште и место окупљања за уметнике из целог региона. Осим што представљају прилику за наше грађане да уживају у врхунским представама , фестивал доприноси развоју културне сцене нашег града, промовише дијалог и размену идеја, те подстиче креативност и иновацију,“ рекла je градоначелница Смедерева Јасмина Војиновић проглашавајући фестивал званично отвореним.

Пред смедеревском публиком након отварања наступило је Београдско драмско позориште  са представом „ Швејк“, у режији  Вељка Мићуновића. Према оцени публике за најбољег глумца вечери изабран је Озрен Грабарић за улогу Швејка док је представа добила оцену 4,37.

 У такмичарском делу програма до краја фестивала су још четири представе и наредних вечери на сцени смедеревског Центра за културу биће глумци Народног позоришта у Београду, Атељеа 212,  позоришта Центра за културу Тиват и Народног позоришта из Суботице са заједничким пројектом Градског казалишта Пула.

За уторак, 21. мај  најављена је свечана додела награда: Нушићеве награда за најбољу представу у целини на основу одлуке жирија, Нушићеве награда за најбољу представу у целини на основу гласова публике, Награде „ Милосав Буца Мирковић“ за најуспешније глумачко остварење на фестивалу и Нушићева награда за животно дело глумцу – комичару која је ове године, према одлуци жирија, припала глумцу Зорану Цвијановићу.

Позоришни фестивал „ Нушићеви дани“ одржавају се под покровитељством Министарства културе Републике Србије и града Смедерева.

Фотографије и видео:СДПЛУС

Poslednje vesti