ИМПРЕСИВНИМ ЗАЈЕДНИЧКИМ КОЛОМ СА ВИШЕ ОД 2000 ФОЛКЛОРАША ПОЧЕЛО ЈЕ СМЕДЕРЕВСКО КУЛТУРНО ЛЕТО 2024

Дефилеом са 2000 чланова културно уметничких друштава са територије града који се кретао од Дунавког парка и Француске капе а затим улицом Краља Петра Првог до Трга републике, и на крају и заједничким  колом које је по броју учесника вероватно надмашило сва досадашња у Србији, у Смедереву је синоћ најављен богат програм овогодишњег Културног лета.  

„ Смедерево је вечерас поново престоница. Престоница традиције, историје, непролазних вредности, престоница душе српског народа. Културно уметничка друштва играју кључну улогу у очувању и промовисању нашег културног наслеђа. Њихов рад није само очување традиције, већ и стварање нових културних вредности које обогаћују наше заједнице и повезују нас са нашим коренима. У чак 24 културно уметничка друштва, бројне ансамбле свих узраста, Смедерево доказује колико брине о очувању наслеђа и с поносом подржава све оне који својим трудом, радом и талентом доприносе очувању традиције“, рекла је градоначелница Смедерева Јасмина Војиновић на свечаности отварања манифестације.

У оквиру Културног лета у  наредна два месеца, суграђане и госте Смедерева очекује широк спектар културних догађаја са музичким, плесним, позоришним, филмским и изложбеним садржајима, перформансима и  поетским вечерима.

Ту су и два незаобилазна фестивала – „Дунав филм фест“  и „Тврђава музике“. Сва ова културна дешавања љубитеље уметности и добре забаве уз наступе бројних уметника, водиће на различите локације у граду: Вински град, Дунавски парк, двориште Центра за културу, Градски трг и Смедервску тврђаву.

Овогодишње Културно лето има и  бројне пратеће програме попут позоришних, ликовних, музичких и драмских радионица, као и радионица стрипа и видео игара.

Организатор манифестације је Центар за културу, а покровитељ Град Смедерево.

Poslednje vesti