КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ НАГРАДЕ “ТОМИСЛАВ СТЕВАНОВИЋ” ЗА НАЈБОЉУ ПЕСМУ ИНСПИРИСАНУ СМЕДЕРЕВОМ

Скоро шест векова дуга историја учинила је да Смедерево буде један од најопеванијих српскх градова. Осим записа који су оставили многи путописци, међу којима је и једна белешка Ханса Кристија Андерсена, за то је заслужна и Смедерева песничка јесен која је од свог настанка мотивисала песнике да својом песмом дарују град, нудећи им сијасет инспративних тема:

Деспот Ђурађ Бранковић и његов монументални Града Смедерево на ушћу Језаве у Дунав – последња српска средњовековна престоница; још је жив и стари дуд под којим је диздар Мухарем Гуша Карађорђу предао кључеве града а Смедерево опет, после три и по века, постало престоница када је у град пресељен Правитељствујушћи совјет Сербски; инспирација је и трагична судбина Бранковића – принцеза Маре и Кантакузине, синова Гргура и Стефана, и саме деспотице Јерине коју је народ због кулука и градозиданија проклео; опеван је и Дунав који је баш ту код Смедерева посебан; и смедеревски виногради и надалеко чувене смедеревке – и девојка, и грожђе, и вино; и Црква Успења Пресвете Богорице на Старом гробљу, и крај ње гроб Димитрија Давидовића, оца српског новинарства; и Вила Обреновића на Плавинцу који је Милорад Павић записао као Предео сликан чајем; све до данашњег Смедерева – оног у песми вас дан затвореног, сву ноћ отвореног, а данас за сваког госта увек раширених руку.

Верујемо да све ово, и још много тога непоменутог, и данас може бити инспирација за ваљану поезију.

Због тога је установљена награда Toмислав Стевановићкоја се додељује једном годишње једном песнику за најбољу песму инспсирисану Смедеревом.

КАКО КОНКУРИСАТИ

Аутори, искључиво путем електронске поште, треба да доставе до две своје необјављене песме написане искључиво на српском језику и откуцане ћириличним писмом.

Песме се потписују шифром, а разрешење шифре шаље као посебан документ прикључен (атачован) мејлу у коме су песме.

Разрешење шифре треба да садржи:

  • име и презиме,
  • адресу пребивалишта,
  • контакт телефон,
  • адресу електронске поште, и
  • стваралачку биографију не дужу од 1000 карактера.

Аутор доставља песме искључиво на и-мејл адресу: tomislav.stevanovic.spj@gmail.com.

Конкурс траје од 1. априла до 15. маја 2023. године.

Победник конкурса ће се бирати у три етапе:

Прва:

  1. Жири ће одабрати до 30 најбољих песама, које ће 1.јуна бити постављене на званичној страници фестивала https://www.facebook.com/pesnicka.jesen/.

Друга:

  • Од 1. јуна до 1. јула биће гласање на Фејсбуку и свако ће моћи да гласа за свог фаворита лајковањем песме која му се највише допада.
  • До петоро аутора, чије песме добију највише гласова, биће гости Фестивала где ће представитисвоје изабране песме.
  • Песме ће бити објављене у посебној фестивалској брошури

Трећа:

  • Победника ће одабрати публика гласањем у сали након представљања аутора.

Награда Томислав Стевановић састоји се од Плакете Томислав Стевановић и објављивања песме идуће године у Зборнику Песнички меридијани Смедерева.

За све додатне информације можете се обратити путем мејла: tomislav.stevanovic.spj@gmail.com.

Poslednje vesti