Кinezi uskoro počinju izgradnju Industrijskog parka u Smederevu

Kako prenosi dnevni list Danas početak prvih građevinskih radova na izgradnji Srpsko-kineskog industrijskog parku u Smederevu očekuje se ove godine, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović, koji je danas razgovarao sa predstavnicima pet kineskih kompanija koje borave u Srbiji.

Stevanović je u Privrednoj komori Srbije razgovarao o mogućnostima da upravo ove kompanije iz sektora poljoprivrede, zaštite životne sredine ali i metalskog sektora budu prvi “stanari” budućeg Parka na 500 hektara u Smederevu.

“Očekujemo da polako posao privedemo kraju kada je u pitanju organizacija, odnosno, potpisivanje konačnih dokumenata kada je u pitanju Кinesko-srpski industrijski park u Smederevu”, kaže Stevanović za Tanjug.

HBIS Grupa, vlasnik Smederevske železare, organizovala je dolazak potencijalnih kineskih investitora u Srbiju, zadovoljna svojim poslovanjem u našoj zemlji, kaže Stevanović.

“Doveli su ih ovde da vide šta je to što Srbija kao investiciona destinacija pruža, gde bi tu njihove investicije trebalo da se smeste i pod kojim uslovima”, objašnjava državni sekretar.

Posao sa Кinezima na osnivanju Parka u Smederevu započet je 2016. godine potpisivanjem memoranduma dve strane.

Stevanović kaže da posao nije ni malo jednostavan, ali da postoji spremnost obe strane da se ovaj projekat do kraja realizuje.

Ukoliko budu potpisani, ugovori sa ovim kompanijama trebalo bi da budu “kamen temeljac” u administrativnom smislu za izgradnju Parka u Smederevu.

Postoji mogućnost da prvi građevinski radovi na terenu počnu u narednom periodu, ukoliko dođe do realizacije ugovora sa kompanijama koje su danas prisutne u Beogradu.

U Privrednu komoru doputovale su delegacije kompanija “Veolia China”, “Construction Engineering”, zatim predstavnici “Anguo Qiawin Nonwoven Co”, poljoprivrednog giganta “Hebei Meikeduo Fodd Group Co” kao i HBIS Grupe.

Direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose PКS Jelena Jovanović podseća da je 2018. godine Srbija potvrđena kao investiciona destinacija “broj jedan” u regionu jer je naša zemlja privukla više od 55 posto direktnih stranih investicija.

“Prošilrila se ta dobra vest i investitori polako dolaze. Danas će eksperti PКS na sva tehnička pitanja odgovoriti kineskim kompanijama da bi se oni što pre pripremili i našli svoje infrastrukturne partnere na lokalu”, rekla je Jovanović.

Ukupne investicije Кine u Srbiji, one dogovorene i najavljene, u prošloj godini došle su do cifre od oko 2,3 milijarde dolara.

Poslednje vesti

Leave a Comment