МИНИСТАРКА РУДАРСТВА И ЕНЕРГЕТИКЕ ДУБРАВКА ЂЕДОВИЋ ПОСЕТИВШИ СМЕДЕРЕВО, ОБИШЛА И РЕЗЕРВОАРЕ НАФТЕ

Смедеревo je посетила министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић. Тим поводом, у Градској управи одржан је радни састанак, коме су поред министарке присуствовали и Драгиша Лазаревић, директор Управе за енергенте, Саша Коковић, специјални саветник министра и Милан Мацура, помоћник министра за енергетску ефикасност. У име града Смедерева, састанку су поред градоначелника Јована Беча, присуствовали заменик председнице Скупштине града Бранче Стојановић и чланица Градског већа Маја Ћирковић.

Тема састанка било је стање у вези са котларницама у Смедереву, као и начин на који ће ресорно Министарство да подржи прелазак на еколошки прихватљивији енергент, односно гас. Након састанка у Градској управи, представници Министарства и Града Смедерева обишли су складиште нафтних деривата у Смедереву, где су у току радови на изградњи нових резервоара.

-Заиста ми је било задовољство да угостим министарку Дубравку Ђедовић у Градској управи где смо одржали радни састанак. Упознали смо министарку са неким важнијим темама када је у питању град Смедерево, а свакако да је најважнија стање са котларницама. Желим да вас упознам да је за котларницу “Милоја Ђака” завршен пројекат, и да у наредном периоду очекујемо да ћемо решити проблем са имовином. Такође, искористио бих прилику да захвалим министарки Ђедовић и Министарству, за обезбеђена средства од петнаест милиона динара, од чега је Град одвојио десет милиона динара, за енергетску ефикасност. У наредних четрдесетак дана завршићемо са избором извођача, након чега ће бити расписан и конкурс, па позивам све грађане да конкуришу – рекао је градоначелник Беч у изјави за медије.

Министарка Ђедовић је у свом обраћању рекла да јој је циљ био да пре свега обиђе Смедерево и да са градоначелником разговара о постојећим пројектима, како, када је реч о енергетској ефикасности, тако и о проблемима са којима се Град суочава када је реч о грејању на мазут. -Битно нам је да наставимо са подстицајем грађана да улажу у мере енергетске ефикасности. Искористила сам прилику да обиђем складиште нафте и нафтних деривата. Овде имамо шест резервоара, укупне количине 120.000 m3, који ће моћи да складиште до неких 100.000 тона нафте. Свака додатна количина нафте и нафтних деривата која може да се обезбеди и складишти у нашој земљи и да је имамо у резерви, је додатна енергетска сигурност за нашу земљу, за наше грађане и привреду. Два резервоара су скоро завршена, за четири преостала грађевински радови биће завршени до краја године.  Само да вас подсетим, на крају 2022. године повећали смо наше резерве нафте и нафтних деривата за 54 одсто, наставићемо то да радимо и у наредном периоду.

Такође, одржан је и радни састанак са Дирекцијом за робне резерве, НИС-ом, представницима Министарства рударства и енергетике и Градске управе града Смедерева.

Poslednje vesti