МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА

Српска села се и ове године представљају у најлепшем светлу, афирмишу оно што имају, негују традицију, обичаје, културу на манифестацији под називом „Михољски сусрети села“.

 Министар за бригу о селу Милан Кркобабић је поводом почетка манифестације медијима рекао: „Овогодишњи, трећи по реду Михољски сусрети села шанса су да покажемо једно ново лице Србије – гостољубиво, насмејано, толерантно, спремно на такмичење, али и да победнику честита”.

 Као и претходних година манифестације се одржавају у бројним градовима Србије све до 1. децембра, а календар  активности заједно са градовима и општинама, односно сеоским месним заједницама  већ је објављен на сајту Министарства за бригу о селу.

Ове године средства је  добило  95 локалних  самоуправа  а на основу учешћа  на Јавном  конкурсу. Износ до  500 хиљада динара по пријави, додељују се према Уредби о утврђивању програма доделе бесповратних средстава за организовање манифестације под називом „Михољски сусрети села”. Занимљиво је да је песник Љубивоје Ршумовић председник комисије за одобравање средстава, али и задужен   да прати реализацију поменутог програма.

Манифестација Михољски сусрети села смедеревског краја 2023.

У жељи да пре свега младе људе упознамо са традицијом и обичајима нашег краја ове године организујемо треће по реду „Михољске сусрете села“ смедеревског краја, објављено је на Сајту Центра за културу Смедерево који је у организацији манифестације заједно са градом смедеревом и Министарством за бригу о селу који су покровитељи.

Место одржавања су села Скобаљ, 30. септембар, Луњевац, 14. октобар и Осипаоница, 21. октобар 2023. године. Сви програми почињу у 14 часова.

Културно-уметничка друштва  наступају у домовима културе, а удружења жена ће поставити штандове са својим рукотворинама, старим занатима и старим традиционалним јелима испред домова културе где ће се одржавати концерти културно-уметничких друштава.

Ова манифестација доноси афирмацију села у свим областима његовог живота и говори о потреби да се оно сагледава као поље развоја и потенцијала, као изазов и језгро мотивације.

Тај уједињујући смисао „Михољских сусрета села“ који нас је окупио, плодносан је, јер у нама оставља искру активног интересовања за добробит сеоских средина и за унапређење живота у њима.

Било да се ради о пољопривреди, односу према природи, инфраструктури, домаћој радиности, култури и образовању или спорту, као и свим тим чиниоцима заједно, свакако ваља доприносити оснаживању уверења да села могу и треба да буду места у којима људи проналазе своја упоришта и ка којима гравитирају. И критеријуми вредновања села, према концепту Михољских сусрета, усмерени су на елементе функционисања који доприносе општем добру становништву сеоских подручја и који се тиче добрих услова за формирање породице на селима.

Један од главних циљева манифестације је упознавање са народним обичајима и традицијом, као и подизање свести о значају нематеријалног културног наслеђа.

Програм манифестације:

– 30. септембар у 14.00, Скобаљ

Културно уметнички програм сеоских кудова са територије града Смедерева

– 14. октобар у 14.00, Луњевац

Културно уметнички програм сеоских кудова са територије града Смедерева

21. октобар у 14.00, Осипаоница

ЗАВРШНА МАНИФЕСТАЦИЈА

12.00 Излагање штандова удружења жена

12.00 Такмичење у припреми најбољег ловачког гулаша

14.00 Културно уметнички програм и додела признања и награда за најбољу играчицу, најбољег играча, најлепши пар у ношњи, најбољи сценски наступ, најуспешнији куд у 2023. години, најлепши штанд удружења жена, најбоља домаћа гибаница, најбоље српско традиционално јело и најбољи ловачки гулаш.

Током протекле две године Михољски сусрети села  окупили су 1800 села и око 250.000 учесника. Ове године према најави организатора очекује се да ће тај број бити много већи када је о учесницима програма али и посетиоцима реч.

фотографије:сдплус

Пројекат је суфинансиран из буџета Града Смедерева, а  ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају  ставове органа који је доделио средства.

Poslednje vesti