ОБЕЛЕЖЕНО 155 ГОДИНА ОД ПРЕДАЈЕ ГРАДОВА КНЕЗУ МИХАЈЛУ ОБРЕНОВИЋУ ОД СТРАНЕ ТУРАКА

Традиционално и ове године (26. година у континуитету), обележенo је 155 година од предаје градова, Београда, Ужица, Смедерева, Кладова, Шапца и Љубовије (Соко града) Србији – кнезу Михаилу Обреновићу, од стране Турака 1867. године, кaда је уједно било и потпуно ослобађање Србије од вековног ропства под Турцима. Братимљени градови, Београд, Ужице, Шабац, Смедерево, Љубовија и Кладово, са координатором Републичким одбором Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920. године, који је иницирао обележавање овог историјског догађаја и заједно са ових шест градова, овај догађај учинио традиционалним.

Ове године организатор догађаја и домаћин био је Град Београд. Испред Смедерева гост је била чланица Градског већа задужена за ресор културе Маја Ћирковић и председник Удружења потомака ратника 1912-1918. година Бранко Миловановић. Делегација Града Смедерева је у пратњи делегата других градова, била гост председника скупштине за Град Београд Николе Никодијевића. Тим поводом Ћирковић је и свечано позвала председника скупштине Београда као домаћина, али и друге градове да следеће године буду гости Смедереву који ће бити домаћин.

Венце су делегати свих наведених градова положили на Споменик, место предаје кључева 1867. године, на Калемегдану и на споменик кнезу Михаилу Обреновићу на Тргу Републике.

Циљ овог скупа је достојанствено обележавање овог значајног историјског догађаја, као и утицај на младе људе да не забораве своју историју, али и да је преносе на будуће генерације.

Poslednje vesti