ОДРЖАНА КУЛТУРНА МАНИФЕСТАЦИЈА “ДАН ГРЧКЕ КУЛТУРЕ” У НОВОМ САДУ

Грчки национални савет у Републици Србији, као највиша мањинска самоуправа са овлашћењима о заступању грчке заједнице у Србији, преко своје институције Фондације грчке националне мањине у Србији (ФГНМС), организовао је културну манифестацију ”Дан грчке културе Нови Сад 2022”, у Основној школи ”Ђорђе Натошевић” у Новом Саду.

Свечана академија је била посвећена додели признања заслужним појединцима и институцијама коју су допринели афирмацији хеленизма у Србији кроз дужи временски период. Признања додељује Фондација грчке националне мањине у Србији по трећи пут.

Манифестацију је отворио председник Фондације и Националног савета грчке националне мањине у Србији, Петар Родифцис-Нађ. У свом обраћању пожелео је добродошлицу у име грчке заједнице Србије и у своје лично име, добитницима признања, свим присутним гостима поклоницима српско-грчког пријатељства, члановима грчке заједнице из Новог Сада, затим из Суботице, Сремске Митровице, али и из Београда и Смедерева, те гостима из београдског Хеленског привредног удружења у Србији, председнику Николаосу Слиусаренку, председник, потпредседнику и члану удружења Владимирау Константинидису, из Новог Сада.

ОШ ” Ђорђе Натошевић” и директорка установе Бранислава Мартиновић, обезбедили су простор и техничке услове за одржавање ове културне манифестације.

Први део Свечане академије Фондације грчке националне мањине у Србији одржан је 26. новембра 2022. године у Београду, где су признања ФГНМС додељена добитницима који су изразили жељу да их приме у Београду.

У Новом Саду подељена су пригодна признања појединцима и институцијама за 2022. годину, који су у дужем временском периоду дали свој допринос афирмацији хеленизма у Србији:

1. Повеља са платинастом плакетом уручена је Александри Гаруновић, за вишегодишњи допринос у афирмацији хеленизма у Републици Србији, у областима очувања грчког језика и културе и јачања српско-грчких пријатељских односа у Сремској Митровици и Републици Србији.

2. Повеља са сребрном плакетом је уручена Основној школи ”Ђорђе Натошевић” Нови Сад, за вишегодишњи допринос у афирмацији хеленизма у областима очувања грчког језика и културе и јачања српско-грчких пријатељских односа у Новом Саду и Републици Србији.

Ученици основне школе ”Ђорђе Натошевић” из Новог Сада, су за ту прилику припремили ликовну изложбу на тему Србија и Грчка.

3. Гостујућим ученицима који су извели рецитал на српском и грчком језику, као и ученицима Основне школе ”Ђорђе Натошевић” из Новог Сада, за најуспешније ликовне радове на тему грчке митологије, уручена је књига, зборник песама ”Хиландар силан божији дар”.

У другом делу манифестације, било је речи о значају лика и дела грчког песника и револуционара Риге од Фере, у светлу 200. годишњице почетка борбе за независност и стварања модерне грчке државе 1821-2021. година.

У културном делу програма учествовали су Удружење српско-грчког пријатељства и КУД ”Кантакузина” из Смедерева и Друштво српско-грчког пријатељства ”Ирида” из Сремске Митровице.

Манифестацију су подржали: Министарсво културе и информисања Реплубике Србије, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и мањинске заједнице и Град Нови Сад.

ПРОЈЕКАТ “ГРЧКА ЗАЈЕДНИЦА У СРБИЈИ” СУФИНАНСИРАН ЈЕ ИЗ БУЏЕТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, А СТАВОВИ ИЗНЕТИ У ПОДРЖАНОМ МЕДИЈСКОМ ПРОЈЕКТУ НУЖНО НЕ ИЗРАЖАВАЈУ СТАВОВЕ ОРГАНА КОЈИ ЈЕ ДОДЕЛИО СРЕДСТВА.

Poslednje vesti