ОД ДАНАС У СРБИЈИ АКТИВАН СИСТЕМ “АМБЕР АЛЕРТ”

У случају активирања система о нестанку малолетног лица грађани ће бити обавештени СМС поруком, прекидом телевизијских и радио емисија, кајронима на ауто-путу, аеродромским, аутобуским и железничким станицама. Овај систем ће допринети да се брже реше случајеви нестанка деце, у којима је сваки минут драгоцен.

Амбер алерт јесте систем упозоравања јавности  први пут  осмишљен у САД 1996. године.

Упозорење је именовано по деветогодишњој девојчици Амбер Хагерман која је отета и убијена у Арлингтону у Тексасу 1996. године. Име није свуда у свету  исто, па се тако овај систем у Џорџији назива „Левијев позив” (у знак сећања на Левија Фрејдија), на Хавајима „Мејли Амбер алерт” (у знак сећања на Мејли Гилберт), у Арканзасу „Морган Ник Амбер алерт” (у знак сећања на Моргана Ника) и у Јути „Рејчел алерт” (у знак сећања на Рејчел Ранијан).

Механизам Амбер алерт подразумева скуп информација које се хитно и истовремено пласирају кроз што више канала комуникације (телевизија, радио, друштвене мреже, ЛЕД,  билборди, ЏПС навигације, постери) на читавој територији једне државе, како би целокупно јавно мњење, у кратком року, било обавештено о нестанку детета, његовом изгледу и свим његовим особинама. Амбер алерт обавештава грађане које је дете нестало, када је и где последњи пут виђено, шта је на себи имало обучено и коме треба да се обрате у случају да запазе и препознају дете. Амбер алерт званично функционише у САД, Белгији, Чешкој, Француској, затим у Немачкој, Грчкој, као и на Малти, у Ирској, Пољској, Бугарској, Италији, Холандији, Португалу,  те у Румунији, Шпанији и у Уједињеном Краљевству.

Према речима Роберта Ховера из Међународног центра за несталу и експлоатисану децу, око 95% случајева, у којима је коришћен Амбер алерт, реши се у року од 72 сата.

У Србији, Фондација  „Тијана Јурић“ покренула је иницијативу   за увођење аларма за отмицу деце  још 2015. године, наводећи да је увођење оваквог система од преке потребе за безбедност исте.

Poslednje vesti