ОТВОРЕН НОВИ ВРТИЋ У РАДИНЦУ ЗА 300 МАЛИШАНА

Нови вртић предшколске установе „Наша радост“, којим се обезбеђује 300 нових места за малишане, свечано је отворен у Радинцу, у присуству министарке проф. др Славице Ђукић Дејановић и председнице Привременог органа града Смедерева Јасмине Војиновић.

Изградњу и опремање новог вртића од 1600м2 финансирало је Министарство просвете уз подршку Светске банке кроз пројекат „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ са 198,7 милиона динара.

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић истакла је да отварање још једног новог вртића потврђује да се посвећено ради на стварању услова за већи обухват деце системом предшколског васпитања и образовања, као и да Министарство просвете посебну пажњу посвећује инклузији деце из осетљивих друштвених група.

„Само у Смедереву, 120 малишана из осетљивих друштвених група, претежно ромске националности, укључено je у систем предшколског васпитања и образовања, док је број деце на нивоу Србије око 4000“, навела је Ђукић Дејановић и објаснила да је град Смедерево за ове активности добио бесповратна средства од 6 милиона динара која су усмерена на бољу интеграцију породица и деце ромске популације у систем предшколског васпитања и образовања.

Ова средства коришћена су за формирање три групе за рад са децом у насељима Враново, Осипаоница и Папазовац, обезбеђено је возило за превоз деце из удаљених места и мобилног тима, као ИТ опрема за радионице. Реновиране су и две собе за рад са малишанима, набављен је намештај и дидактички материјал, формиране су две групе за рад са родитељима, обезбеђена је стручна подршка логопеда и дефектолога, док је за васпитаче, њих 31, обезбеђено стручно усавршавање.

Председница Привременог органа управљања града Смедерева Јасмина Војиновић истакла је да је отварањем овог објекта у Радинцу тзв. „листе чекања“ сведена на минимум, јер је нови вртић капацитета око 300 малишана. Локална самоуправа на овај начин пружа подршку родитељству и жели да допринесе побољшању будуће демографске слике Смедерева. Новоотворени вртић своја врата од данас отвара не само за децу из Радинца, већ и малишане из околних села Михајловац, Врбовац, Липе, Враново, али и дела града“, рекла је Војиновићка и изразила захвалност председнику Србије, Александру Вучићу, Влади Републике Србије и Министарству просвете за успешну реализацију овог пројекта.

Она је рекла да је за наредни период планиран завршетак вртића у Скобаљу и отварање вртића у Друговцу, чиме се омогућава још већи обухват деце.

Изградња нових објеката, као и улагање у квалитет предшколског васпитања и образовања део је пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, које Министарство просвете спроводи уз подршку Светске банке, а у сарадњи са локалним самоуправама. Значајна област програма је инклузија деце из осетљивих друштвених група у систем предшколског васпитања и образовања од најранијег узраста. Овим пројектом биће обухваћена 23 објекта у 22 локалне самоуправе која ће обезбедити 11.000 нових места за малишане, а кроз обуке и менторску подршку прошло је више од 25.000 васпитача. Укупна вредност пројекта је 47 милиона евра.

Projekat je sufinansiran iz budžeta grada Smedereva, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Poslednje vesti