ПРВИ СТРАНИ КРУЗЕР ПРИСТАО НА СМЕДЕРЕВСКО ПРИСТАНИШТЕ

Данас је на међународном путничком пристаништу у Смедереву званично отворена наутичка сезона упловљавањем крузера ,,Вивалди’’ са близу 200 путника.

Путнике је дочекао градоначелник Смедерева Јован Беч, чланица Градског већа ресорно задужена за културу, туризам и информисање Маја Ћирковић, руководилац и помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за водни саобраћај Предраг Петровић, руководилац Центра за лучку делатност у Агенцији за управљање лукама Срђа Љешевић и представник Првог паробродског друштва Милован Танасић. Путници крузера су туристи из Француске, Канаде, Аустралије, Шпаније и Мексика.

–Честа су била питања: ,,Када ћемо дочекати први крузер”? Ево после седам година, од када је постављен овај пристан, дочекали смо брод са страним туристима. Овај град има велике туристичке потенцијале, а ово данас је први корак да Смедерево уцртамо на туристичку мапу Европе – рекао је између осталог градоначелник Беч у свом обраћању.

Туристи су имали прилике да се упознају са српским обичајима, с обзиром на то да су их дочекали погача и со, као и ракија, а приређен је и културно уметнички програм чланова градског Ансамбла народних игара и песама . Након тога туристи су са водичима обишли и Тврђаву, Мали град, где су имали прилике да виде Деспотову породицу и боље се упознају са историјом Смедерева.

Велика захвалност за овај догађај припада и Влади Републике Србије, која реализује пројекат ,,Заплови Србијом”, у оквиру којег ће се градити марине, нова пристаништа, али и развијати каналски и линијски саобраћај.

Град Смедерево ће наставити и у наредном периоду да промовише туризам, као и да ставља у први план туристичке потенцијале које поседује.

Poslednje vesti