ПРОГЛАС ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА БЕЛОГ ШТАПА

Светски дан белог штапа, симбола самосталности и независности слепих и слабовидих особа, прилика је да укажемо на изазове са којима се ова популација свакодневно суочава у Србији. Савез слепих Србије, заједно са својим локалним организацијама, готово осам деценија неуморно ради на подизању свести и указивању на основне проблеме: приступачност, образовање и запошљавање.

Приступачност је један од кључних изазова за слепе и слабовиде особе у нашој земљи. Упркос постојању законских прописа који регулишу ову област, реалност је да многе јавне површине и објекти, као и дигитални садржаји, нису прилагођени потребама особа са оштећеним видом. Неопходно је да надлежни органи примене постојеће прописе и уведу нове мере како би се створили услови за равноправно учешће у друштву.

Приступачност физичког окружења за слепе и слабовиде особе је од кључне важности за њихово самостално и безбедно кретање. Звучни семафори омогућавају особама са оштећеним видом да безбедно прелазе улице, док тактилне стазе, које се налазе на тротоарима и другим јавним површинама, служе као водичи и помажу у оријентацији. Приступачан јавни превоз је још један значајан аспект, јер омогућава особама са инвалидитетом да самостално користе средства превоза уз минималну помоћ других.

Поред физичког окружења, приступачност информација и дигиталног света је подједнако важна. Прилагођени веб сајтови и апликације, који подржавају читаче екрана и друге асистивне технологије, омогућавају слепим и слабовидим особама да приступе информацијама и услугама на равноправан начин. Савремене технологије, као што су паметни телефони са говорним софтверима  и GPS апликације прилагођене слепим и слабовидим корисницима, значајно унапређују квалитет живота и независност. Асистивне технологије, као што су Брајеви дисплеји и софтвер за препознавање гласа, помажу слепим и слабовидим особама у обављању свакодневних активности.

Образовање је још један аспект који захтева пажњу. Слепе и слабовиде особе често се суочавају са недовољном подршком у образовним установама, недостатком прилагођеног наставног материјала  и одговарајућих технолошких средстава. Савез слепих Србије апелује на доносиоце одлука да осигурају квалитетно и доступно образовање за све, јер је образовање кључ за интеграцију у друштво и запошљавање.

Запошљавање је један од највећих изазова за слепе и слабовиде особе у Србији. Постојеће мере и програми запошљавања често нису довољни, а дискриминација на тржишту рада и даље је присутна. Савез се залаже за увођење нових права и подстицаја који ће омогућити већу запосленост и интеграцију особа са оштећеним видом у све области друштвеног и економског живота.

Савез слепих Србије апелује на очување постојећих права и увођење нових како би се унапредила права и положај слепих и слабовидих особа. Право на остваривање додатка за помоћ и негу другог лица представља компензационо право, и зато државни органи кроз измену законских прописа или доношење подзаконских аката треба да раде на стварању услова за редовно усклађивање висине додатка за помоћ и негу другог лица и његово увећавање. Савез слепих Србије се залаже за увећање додатка за помоћ и негу другог лица и његово усклађивање са основним трошковима живота и минималном зарадом у Републици Србији.

Само кроз заједнички рад и подршку свих сегмената друштва можемо постићи равноправност и осигурати достојанствен живот за слепе и слабовиде особе у Србији.

Бели штап није само средство кретања и самосталности, већ представља  симбол борбе за равноправност и независност. Обележавајући Светски дан белог штапа, позивамо све државне органе, доносиоце одлука,  републичке и локалне институције, медије, грађане на солидарност и подршку у стварању инклузивног друштва у којем ће свако имати једнаке могућности за живот, образовање и рад.

   председник Милан Стошић

Poslednje vesti