ПСК “ЧЕЛИК” ОСВОЈИО 10 МЕДАЉА – УБЕДЉИВО НАЈБОЉИ У ПЛАНИНАРСКОЈ ОРИЈЕНТАЦИЈИ

                

Планинарски спортски клуб ”Челик” наставио је одбрану титуле шампиона Србије у Планинарској оријентацији, која је у власништву клуба три претходне сезоне.

   Друго коло лиге Србије, одржано је у организацији ПСК Челик, а поводом 60 годишњице клуба. Искусни такмичари Челика, определили су се да се такмичење одржи на подесту Плавинац, атарима села Удовице, а са циљем у доњем граду. Трасиране стазе обухватале су дивна подручја овог краја, која су испресецана шумарцима, воћњацима, са силаском у увале до извора, међу којим је најбољи Хајдучка вода, са изласцима на брда: Јаблан брдо, Беки брег, Карађорђево брдо, Златно брдо, а ишло се и на највишу коту Смедерева Павловицу 219 мнв. Било је ту и силаска ка потоцима, Петријевски и Удовички. Пролазило се и поред Ћир Антине чесме, виле Обреновића, али и станиона. Са контролама које су биле на стрелишту ушло се у финиш трке која је за цињ имала Горански парк. Све ово по одличном времену за такмичење, мало прохладном, али сунчаном.

Према томе, друго коло је одржано у суботу 20.3.2021.год., на теренима Смедерева, са окупљањем такмичара у парку Сењске улици и околини споменика горанима. На такмичењу је учествовало 46 екипа из 11 клубова. Поред екипа које су учествовале за пласман у лиги, на такмичењу је учествовало и 16 екипа рекреативаца, које су желеле да пробају учежће у овом спорту, али и да проведу један леп дан у природи. У овом делу најбројнији су били ученици Смедеревске гимназије која је узела учежће са 9 екипа.

Као увек, најдужу стазу имали су сениори који су са раздвајањем такмичара прошли стаз од 18 км, а са 24 контролне тачке. У сениорској категорији победила је прва екипа Победе из Београда у саставу:Дејан Николић, Михајло Радиновић и Марко Грујић, која је сакупила 1490 бодова. Другопласирана је прва екипа Челика у саставу:Саша Николић, Дејан Ранковић и Милош Каруповић, која је сакупила 1440 бодова. Трећепласирана је друга екипа Победе, а четеропласирана друга екипа Челика.  У женској сениорској конкуренцији двострука победа Челика. Девојке су имале стазу 7,8 км са 9 контрлних тачака. Победила је друга екипа Челика у саставу:Биљана Аранђеловић, Марија Трајковић и Марина Станкић, која је освојила 729 бодова. Другопласирана је прва екипа Челика у саставу:Катарина Цветковић, Тамара Јоцовић и Александра Вујић са освојених 615 бодова. Трећепласирана је екипа Кукавице из Лесковца.

Код пионирки, стаза је била дуга 4 км, а било је 6 контолних тачака. Победила је прва екипа Челика у саставу:Марта Трајковић, Ања Манојловић и Јана Мијатовић, која је освојила 455 бодова. Другопласирана је екипа Јасенице из Смедеревске паланке, са освојених 330 бодова, а трећепласирана екипа Победе са 305 бодова. Пионири су имали стазу 4,7 км са 7 контролних тачака на којој је победу однела екипа Спартака из Суботице у саставу:Алекс Чупак,Тамаш Марушинац и Тамаш Кучера са освојених 465 бодова. Другопласирана је прва екипа Челика која је наступила у саставу:Лазар Милутиновић, Никола Тасић и Василије Вујић, са освојених 390 бодова. Трећа је друга екипа Челика која је наступала у саставу:Сава Величковић, Константин Јоцовић и Димитрије Цетина, а освојили су 372 бода.

Јуниорке су имале стазу дугу 6,9 км са 9 контрола. Победила је екипа Јасенице која је била у саставу:Дуља Букмирић, Калина Момчиловић и Ангелина Лазић, са освојених 604 бода. Другопласирана је екипа Челика: Софија Николић, Сенка Ранковић и Милица Васиљевић са освојених 556 бодова. Јуниори Челика су били најбољи и окитили се златним медаљама, а екипа је наступала у саставу:Немања Васиљевић, Михајло Минић и Илија Милутиновић, освојили су 764 бода на стази дугој 8,6 км са 12 контрола. Другопласирана је екипа Црног врха из Бора са сакупљених 602 бода.

Челик је задржао примат у ветеранским категоријама. Победе у женској и мушкој конкуренцији. У женској конкуренцији стаза је била дуга 5,5 км са 7 контролних тачака, на којој је победила екипа Челика у саставу:Наташа Станисављевић, Биљана Грујићи Данијела Јеремић, са освојених 655 бодова. Другопласирана је екипа Спартака са 547 бодова, а трећепласирана екипа Вукана из Пожаревца са 426 бодова. Ветерани су имали стазу 8,2 км, са 11 контролних тачака. Победила је екипа Челика у саставу:Драган Павловић, Небојша Миловановић и Драгутин Јеремић са освојенух 865 бодова. Другопласирана је друга екипа Јасенице у саставу:Александар Стојановић, Зоран Миловановић и Иван Букмировић са освојених 709 бодова. Трећепласирана је екипа Јасенице 1 са освојених 697 бодова, а екипа је наступала у саставу:Радован Марковић, Милорад Станојковић и Урош Влајић.

Сви такмичари, сем трке, а по доласку на циљ, имали су, тест из теоријских поставки битних за планинарење, као и проверу из практичних задатака. Све то се бодује и чини укупан резултат екипе. Из теорије било је 30 тест питања која су се односила на познавање опреме, технике планинарења, метеорологије, прве помоћи, као и познавање планина. Било је ту и по три питања решавања задатака из топографија, као и три практична питања везана за везивање чворова. Већина екипа, показала је завидно знање у овим областима.

ПСК Челик, слављеник, наступао је са 13 екипа и освојио је 10 медаља, од којих су 5 златне, 4 стебрне и једна бронзана. Челик је, по броју медаља, а и освојеним бодовима, био најуспешнији клуб, овог другог кола.

Кад се саберу сви резултати свих екипа, на овом такмичењу остварење је:

1.ПСК Челик Смедерево                                                        8373 бода;

2.Победа Београд                                                                    5022 бода;

3.Јасеница Смедеревска Паланка                                       2340 бодова;

4.Спартак Суботица                                                                2261 бод;

5.Кукавица Лесковац                                                              1638 бодова;

6.Црни врх Бор                                                                          1629 бодова;

7.ПТТ Београд                                                                            666 бодова;

8.Јаворак Параћин                                                                    620 бодова и

9.Вукан Пожаревац                                                                   426 бодова.

Сабирајући резултате за два кола првенства имамо следећи пласман:

1.ПСК Челик Смедерево                                                        10635 бодова;

2.Победа Београд                                                                    6962 бода;

3.Спартак Суботица                                                                3611 бодова. Итд..

Следеће, треће коло лиге Србије у планинарској  оријентацији, одржава се 17.аптила на теренима Борског стола. 

У Смедереву                            ОРГАНИЗАТОР ТАКМИЧЕЊА                         21.3.2021.год.          

  ЧЛАН ПЛАНИНАРСКОГ СПОРТСКОГ КЛУБА ЧЕЛИК                                                                                                Бранко Грујић

Poslednje vesti

Leave a Comment