П Р О Г Л А С ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА СЛЕПИХ – СВЕТСКОГ ДАНА БЕЛОГ ШТАПА – 15.ОКТОБРА

ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА СЛЕПИХ

СВЕТСКОГ ДАНА БЕЛОГ ШТАПА – 15. ОКТОБРА 2023.

Државним органима, медијима, грађанима Републике Србије

Дан белог штапа обележава се у знак сећања на 15. октобар 1964. године, када је амерички Конгрес усвојио резолуцију којом се сваке године тај датум обележава као Међународни дан слепих и слабовидих особа. Генерална скупштина Уједињених нација, такође, је 1992. године званично уважила овај дан. У циљу промовисања идеје о слободном кретању и самосталности, као и интеграцији особа са инвалидитетом у целокупно друштво, Савез слепих Србије се са својим локалним органзацијама и уз Вашу подршку придружује акцијама широм света овим поводом.

Бели штап је симбол настојања слепих људи да се самостално крећу и достигну што виши ниво самосталности у образовању, раду и свакодневном животу. Светски дан белог штапа је прилика да се скрене пажња на друштвени положај слепих грађана, на њихове потребе и проблеме, могућности и достигнућа и да се изрази захвалност свима који су допринели да живот слепих људи буде потпунији и квалитетнији.

У 21. веку, када су модерна технологија и савремени начини комуникације постали део наше свакодневице, слепе и слабовиде особе се и даље суочавају са различитим облицима неприступачности на путу остваривања социјалне и економске независности.

Још увек се у великом броју места корисници белог штапа сусрећу са проблемом неприлагођеног окружења, што укључује не само приступ јавним објектима, већ и приступачну саобраћајну инфраструктуру и недоступне тротоаре.

Бели штап представља симбол слободе, независности, самосталности и поверења, јер омогућава слепој особи да се креће слободно и сигурно. А слободно и самостално кретање представља једно од основних људских права.

У области образовања слепи и слабовиди ученици и студенти захваљујући инклузивном приступу имају прилагођену литературу, али не и наставна специјализована помагала која доприносе квалитетнијем усвајању знања.

Основни циљ инклузивног образовања је да дете стекне самосталност која ће му омогућити да функционише независно од породице и да се оствари као равноправан члан друштва у коме живи.

Важно је стварати услове за шири спектар доступних занимања, што би директно утицало на виши степен запошљавања особа са оштећеним видом. Стварањем могућности за запошљавање слепих остварује се темељно право које има сваки човек – право на егзистенцију. Нарочито је потребно да се примењују у пракси већ постојећи закони а да се кроз системска решења утиче на доношење нових прописа, који ће регулисати начин финансирања и статус локалних организација, као и остваривање припадајућих права слепих и слабовидих особа, како на републичком тако и на локалном нивоу.

Апелујемо на све државне институције да грађанима оштећеног вида у потпуности  омогуће остваривање свих права које им по основу инвалидитета припадају, најпре компензационих права, а посебно се залажемо за увећање додатка за помоћ и негу другог лица и за његово усклађивање са реалним трошковима живота.

Целокупну јавност позивамо да схвати важност подршке слепим и слабовидим особама, да инвалидност није ствар избора и да је свака подршка за слепе неизмерно значајна и потребна. Посматрајте нас кроз наше способности, а не кроз инвалидитет који имамо, јер ми желимо да будемо корисни чланови заједнице у којој живимо.

                                                                                                                           председник

Милан Стошић

Poslednje vesti