РАСПИСАНИ КОНКУРСИ ЗА “ЗЛАТНУ СТРУНУ” И НАГРАДУ “ТОМИСЛАВ СТЕВАНОВИЋ”

МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ПОЕЗИЈЕ “СМЕДЕРЕВСКА ПЕСНИЧКА ЈЕСЕН” објавио је конкурс за награду “Златна струна”. Награда “Златна струна”  додељује се  једном годишње једној особи за најбољи рукопис необјављених песама пристиглих на конкурсу. За награду могу конкурисати искључиво аутори који стварају на српском језику. Аутори на конкурс треба да пошаљу 30 до 50 необјављених песама, одштампаних у четири примерка, искуцаних ћириличним писмом на српском језику. Песме се потписују искључиво шифром. Заједно са песмама непоходно је доставити разрешење шифре запечаћено у посебној коверти. Разрешење треба да се налази у истој коверти где и песме. Разрешење шифре мора да садржи: – име и презиме аутора и шифру којом је потписан рукопис; – адресу пребивалишта; – контакт телефон и имејл адресу; – стваралачку биографију, не дужу од 1000 карактера. Рукописе слати на адресу: Међународни фестивал поезије Смедеревска песничка јесен Карађорђева 5-7 поштански фах 118,  11300 Смедерево са назнакаом: за награду Златна струна. Рок за приспеће рукописа је 15. мај 2022. године. Награда Златна струна састоји се од статуете Златна струна (рад академског вајара Селимира Јовановића) и објављивања двојезичне збирке песама победника конкурса. Лауреат ће бити представљен на овогодишњем Фестивалу, избор његових песама одштампан у зборнику Фестивала Песнички меридијани Смедерева, док ће збирка песама бити објављена и промовисана на Фестивалу 2023. године. Аутори који пошаљу песме на конкурс, сагласни су да избор из њихове поезије, који ће сачинити уредник едиције Златна струна, буду штампани у наведеној едицији 2023. године. За све додатне информације заинтересовани се могу  обратити путем мејла: zlatna.struna.spj@gmail.com.

Награда Toмислав Стевановић се додељује једном годишње једном песнику за најбољу песму о Смедереву, као и о свему ономе што се везује за овај град (смедеревска Тврђава, виногорје, вино, Дунав, села која му припадају, Карађорђев дуд, деспот Ђурађ, породица Бранковић итд.).

Аутори, искључиво путем електронске поште, треба да доставе до две своје необјављене песме написане искључиво на српском језику и откуцане ћириличним писмом. Песме се потписују шифром, а разрешење шифре шаље као посебан документ прикључен (атачован) мејлу у коме су песме. Разрешење шифре треба да садржи: име и презиме,  адресу пребивалишта, контакт телефон, адресу електронске поште и стваралачку биографију не дужу од 1000 карактера. Аутор доставља песме искључиво на и-мејл адресу: tomislav.stevanovic.spj@gmail.com. Победник конкурса ће се бирати у три етапе:

1. Жири ће одабрати до 30 најбољих песама, које ће 15. маја бити постављене на званичној

страници фестивала https://www.facebook.com/pesnicka.jesen/.

2. Од 15. маја до 15. јуна биће гласање на Фејсбуку и свако ће моћи да гласа за свог фаворита

лајковањем песме која му се највише допада.

3. Пет аутора, чије су песме добиле највише гласова, представиће на Фестивалу изабране

песме. Победника ће одабрати публика гласањем у сали након представљања аутора.

Конкурс траје до 15. маја 2022. године.

Награда Томислав Стевановић састоји се од плакете Томислав Стевановић и објављивања песме у зборнику фестивала Песнички меридијани Смедерева. За све додатне информације можете се обратити путем мејла: tomislav.stevanovic.spj@gmail.com.

Poslednje vesti