СЕДАМДЕСЕТ ОСАМ ГОДИНА ОД ОСЛОБАЂАЊА СМЕДЕРЕВА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Интонирањем химне ,,Боже правде”, минутом ћутања, полагањем венаца код Споменика Три хероја и пригодним говором Ранка Вишекрунића, представника СУБНОР- а,  обележен je Дан ослобађања Смедерева у Другом светском рату. 16. Oктобра пре 78 година, након тродневних борби Смедерево је ослобођено од окупатора. У знак сећања на тај дан и одавања поште херојима који су дали своје животе за слободу Смедерева венце су  положиле делегације: Града Смедерева, Градског одбор СПС – а, затим Градског одбора СУБНОР – а, Гарнизона војске Републике Србије Пожаревац,  као и Удружења ратних војних инвалида Смедерева свих ратова и потомака ратника 1912-1918. Година.

Присутнима се у име Градског одбора СУБНОР – а обратио Ранко Вишекрунић.

 –Окупили смо се данас овде, на овом култном месту, у парку народних хероја, да обележимо дан када је пре 78 година ослобођено Смедерево у Другом светском рату. Смедерево је у овом рату доживело страдања каква није доживео ни један други град. Да се подсетимо, одмах чим су Немци без објаве рата, 6. априла око седам часова ујутру бомбардовали Београд, већ око десет часова непријатељски авиони надлећу Смедерево и немачке штуке истресају свој смртоносни товар на незаштићене грађане, када убијају већи број недужних људи – истакао је Вишекрунић.

Такође, током свог излагања подсетио нас је на стравичне борбе које су вођене за ослобађање Смедерева рекавши да су посебно током 15. и 16. октобра вођене најтеже борбе на простору провалија код  Орешца и Брестовика. Међутим, након што су немачке јединице уз тешке губитне напустиле Смедерево грађани су на својим улицама 16. октобра славили слободу.

На крају свог излагања, Вишекрунић је присутне поздравио традиционалним поздравом СМРТ ФАШИЗМУ – СЛОБОДА НАРОДУ!

Poslednje vesti