СМЕДЕРЕВСКА ТВРЂАВА ОД ПРЕСТОНОГ ГРАДА ДО СВЕТСКЕ БАШТИНЕ

Поводом покретања процедуре уписа Смедеревске тврђаве на листу Унеска у Концертној дворани Центра за културу у Смедереву одржана је презентација номинационог процеса „Смедеревска тврђава од престоног града до светске баштине“.

Грађанима Смедерева, представницима локалне самоуправе, установа и институција као и свим заинтересованим у граду и Републици Србији, аутори израде номинационог досијеа из више институција културе из Београда и Смедерева представили су радну верзију поменутог документа.

„ Жеља нам је да Смедеревска тврђава као споменик културе од изузетног значаја буде уписана у престижну Унескову листу светске баштине на којој се налази 1199 добара“, рекла је на презентацији Дубравка Ђукановић, директорка Републичког завода за заштиту споменика и навела да је иницијатива за то почела пре 14 година.

Смедеревска тврђава се тако од 2010.године налази на прелиминарној листи Унеска, а израдом номинационог досијеа покреће процедура за званични упис.

О историји градње, њеном значају, свим историјским  догађајима који су пратили Смедеревску тврђаву, њеним архитектонским карактеристикама, досадашњим рестаурацијама и заштити говорили су археолози Маја Ђорђевић и Дејан Радовановић, историчар Мирослав Лазић, историчар уметности Владимир Божиновић и архитекте Снежана Јејић и Марина Нешковић.

Poslednje vesti