СТАЊЕ ЈАВНЕ БЕЗБЕДНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ПУ СМЕДЕРЕВО У ДЕЦЕМБРУ 2023.ГОДИНЕ

Полицијска управа у Смедереву је, у децембру 2023. године, постигла добре резултате у сузбијању свих облика криминала, чиме је одржано повољно и стабилно стање безбедности, са посебним акцентом на личну и имовинску сигурност грађана.

Спровођене су активности у циљу превенције криминала и сузбијања вршења кривичних дела из свих области, а нарочито кривичних дела са елементима насиља, којих је у децембру било за четвртину мање него у претходном периоду.

Није евидентирано ниједно разбојништво, изазивање опште опасности, учествовање у тучи, а проценат расветљавања кривичних дела са елементима насиља је 100%.

Припадници Полицијске управе постигли су значајне резултате на сузбијању неовлашћеног држања и трговине наркотицима и открили 26 кривичних дела у вези са дрогом, што је за трећину више него у претходном периоду.

У исто време, забележено је скоро 20% мање кривичних дела против имовине грађана и привредних субјеката, пре свега крађа и тешких крађа.

Интензивним и опсежним оперативним радом, 22. децембра је расветљено кривично дело убиство у покушају у Великој Плани, а осумњичени је исте ноћи ухапшен у Београду, где се скривао након извршења кривичног дела.

Максимално присуство свих расположивих полицијских службеника на безбедносно интересантним локацијама, нарочито ноћу и у близини места где се окупља већи број младих, допринело је одржавању стабилног јавног реда, без туча са више учесника.

Током месеца децембра евидентирано је смањење укупног броја прекршаја против јавног реда за 8% у односу на претходни период, а највеће смањење је регистровано код прекршаја непристојно, дрско и безобзирно понашање.

Полицијски службеници Полицијске управе Смедерево су, присуством у школским објектима и њиховој близини у целом Подунавском округу, подигли безбедност на највиши могући ниво, тако да у децембру, у школама и непосредној околини није евидантирано извршење прекршаја и кривичних дела.

У оквиру превентивних активности по пројекту „Заједно и безбедно кроз детињство“ организоване су радионице, предавања и квизови за 114 одељења у 37 школа, и то на теме „Превенција вршњачког насиља у стварном и виртуелном окружењу“, „Безбедност деце у саобраћају“ и „Безбедност деце у ванредним ситуацијама“. Овим активностима обухваћено је око 1.900 ученика основних школа.

Припадници саобраћајне полиције су успешно реализовали задатке из своје надлежности у зонама школа и пешачких прелаза. Сталним активностима у циљу превентивног деловања и откривања саобраћајних прекршаја, остварено је повољно стање безбедности у саобраћају, укупан број саобраћајних незгода је благо повећан, док је мање погинулих у саобраћајним незгодама. Такође, у децембру је смањен и број повређених пешака, као и број незгода са материјалном штетом.

У складу са Законом о полицији, који прописује јавност рада Министарства унутрашњих послова, и уз изузетну сарадњу са надлежним тужилаштвима, Полицијска управа у Смедереву ће о свим активностима и резултатима рада и даље редовно обавештавати јавност.

Poslednje vesti