СТАЊЕ ЈАВНЕ БЕЗБЕДНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ПУ СМЕДЕРЕВО У ЈАНУАРУ 2024. ГОДИНЕ

Полицијска управа у Смедереву је у јануару 2024. године постигла веома добре резултате у сузбијању свих облика криминала и одржала повољно и стабилно опште стање безбедности, посебно личне и имовинске сигурности грађана на подручју Подунавског округа.

Спроведено је више активности у циљу превенције криминала и сузбијања вршења кривичних дела из свих области, што је резултирало смањењем укупног броја кривичних дела за 22%, као и кривичних дела општег криминалитета, којих је за 28% мање него у претходном периоду.

Није евидентирано ниједно учествовање у тучи, угрожавање опасним оруђем и изазивање опште опасности, а проценат расветљавања кривичних дела са елементима насиља је 100%.

Припадници Полицијске управе постигли су значајне резултате на сузбијању неовлашћеног држања и трговине наркотицима и током јануара открили 10 кривичних дела из ове области, при чему се издваја акција заплене 2,7 килограма спида у стану у Смедереву, у коме су ухапшени скривали, мешали и препакивали дрогу за даљу продају.

Полицијски службеници су 20. јануара брзо и успешно решили талачку ситуацију и разбојништво са ватреним оружјем у апотеци “1. мај” у Смедереву, када су брзом реакцијом, за неколико минута стигли на место догађаја, обезбедили простор, распоредили се око објекта и савладали и ухапсили извршиоца кривичног дела при покушају бекства из апотеке, без последица по грађане који су се налазили у самом објекту.

Интензивним оперативним радом, 22. јануара је расветљено убиство у Смедереву, а осумњичени је врло брзо по сазнању за кривично дело, истог дана ухапшен и процесуиран.

У области сузбијања привредног криминала истиче се откривање пореске преваре коју је извршио директор предузећа за трговину металом из Смедерева на штету буџета Републике Србије у износу од скоро 10 милиона динара. Он је ухапшен и процесуиран, а оно што овај предмет издваја од осталих сличних је чињеница да ће осумњичени, на основу споразума са тужилаштвом, осим прихватања одговарајуће казне, уплатити у буџет наведени износ који је противправно присвојио.

Јавни ред и мир у објектима где се окупља већи број младих, као и у близини тих објеката, је био стабилан, без регистрованих туча са више учесника. Скоро сви прекршаји су на истом или приближном нивоу у односу на претходни период.

Полицијски службеници Полицијске управе Смедерево су, присуством у школским објектима и њиховој близини у целом Подунавском округу, одржали безбедност на највишем нивоу, тако да се настава и у другом полугодишту одвија безбедно, без евидентираних прекршаја и кривичних дела у школама и њиховој непосредној околини.

Упоредо са почетком другог школског полугодишта, припадници Полицијске управе наставили су превентивне активности и радионице по пројекту „Заједно и безбедно кроз детињство“, уз промоције конкурса за упис у Средњу школу унутрашњих послова у Сремској Каменици.

Припадници саобраћајне полиције су, у оквиру својих надлежности, редовно били присутни у зонама школа и пешачких прелаза, као и на осталим локацијама и саобраћајницама у насељима и ван њих.

Сталним активностима у циљу превентивног деловања и откривања саобраћајних прекршаја и возача под дејством алкохола и наркотика, остварено је повољно стање безбедности у саобраћају. У односу на претходни месец, смањен је укупан број саобраћајних незгода, као и број саобраћајних незгода под утицајем алкохола и незгода са повређеним лицима.

У складу са Законом о полицији, који прописује јавност рада Министарства унутрашњих послова, и уз изузетну сарадњу са надлежним тужилаштвима, Полицијска управа у Смедереву ће о свим активностима и резултатима рада и даље редовно обавештавати јавност.

19. фебруар 2024. године

Смедерево                                                                                          Начелник ПУ Смедерево

                                                                                                                 Пуковник полиције

                                                                                                                Весела Миловановић

Poslednje vesti