СТАЊЕ ЈАВНЕ БЕЗБЕДНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ПУ СМЕДЕРЕВО У ФЕБРУАРУ 2024. ГОДИНЕ

Полицијска управа у Смедереву је у фебруару 2024. године постигла веома добре резултате у сузбијању криминала и одржавању стабилног јавног реда и мира. Остварено је повољно опште стање безбедности, посебно личне и имовинске сигурности грађана на подручју Подунавског округа.

Предузимане су активности у циљу превенције криминала и сузбијања вршења кривичних дела из свих области, што је резултирало смањењем укупног броја кривичних дела у односу на претходни месец.

Лаких телесних повреда је за трећину мање, није евидентирано ниједно разбојништво, угрожавање опасним оруђем и изазивање опште опасности, а проценат расветљавања кривичних дела са елементима насиља је 96%.

Припадници Полицијске управе постигли су значајне резултате на сузбијању неовлашћеног држања и трговине наркотицима и током јануара открили 11 кривичних дела из ове области, што је за 10% више него у јануару.

Полицијски службеници су 3. фебруара ухапсили осумњичену из Младеновца, због постојања основа сумње да се лажно представљала као службеница Управе за аграрна плаћања Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и преваром од оштећених узимала новац на име остваривања пољопривредних субвенција.

Интензивним оперативним радом, 21. фебруара је расветљена лажна дојава о постављеној бомби у Гимназији у Смедереву. Истог дана је као извршилац идентификован шеснаестогодишњи ученик школе, против кога је поднета кривична пријава због постојања основа сумње да је извршио кривично дело изазивање панике и нереда.

У области сузбијања привредног криминала истиче се откривање и процесуирање осумњиченог за кривична дела недозвољена трговина и неовлашћена употреба туђег пословног имена и друге посебне ознаке роба и услуга, која је извршио тако што је путем интернета оглашавао и продавао фалсификовану спортску обућу заштићених робних марки, укупне вредности од скоро 600.000 динара.

Јавни ред и мир у објектима где се окупља већи број посетилаца, нарочито младих, као и у близини тих објеката је био стабилан, без регистрованих туча са више учесника.

У фебруару је евидентирано скоро дупло мање прекршаја у односу на јануар ове године, а највеће смањење је забележено код прекршаја вређање, вршење насиља, претња и туча.

Полицијски службеници Полицијске управе у Смедереву су, сталним присуством у школским објектима и њиховој близини у целом Подунавском округу открили, искључили из саобраћаја и задржали возача који је у зони Основне школе “Доситеј Обрадовић” у Смедереву управљао аутомобилом са 4,23 промила алкохола у организму и без возачке дозволе.

Упоредо са редовним активностима на обезбеђивању школа, припадници Полицијске управе наставили су превентивне активности и радионице по пројекту „Заједно и безбедно кроз детињство“, уз промоције конкурса за упис у Средњу школу унутрашњих послова у Сремској Каменици.

Припадници саобраћајне полиције су, у оквиру својих надлежности, редовно спроводили акције контроле саобраћаја у зонама школа и пешачких прелаза, као и на осталим локацијама и саобраћајницама у насељима и ван њих.

Сталним активностима у циљу откривања саобраћајних прекршаја и возача под дејством алкохола и наркотика, остварено је повољно стање безбедности у саобраћају.

У односу на претходни месец, смањен је укупан број саобраћајних незгода, као и број саобраћајних незгода под утицајем алкохола, док незгода са погинулим лицима није било.

Осим редовних активности, припадници саобраћајне полиције су држали предавања средњошколцима о правима и обавезама младих возача са пробним возачким дозволама.

У складу са Законом о полицији, који прописује јавност рада Министарства унутрашњих послова, и уз изузетну сарадњу са надлежним тужилаштвима, Полицијска управа у Смедереву ће о свим активностима и резултатима рада и даље редовно обавештавати јавност.

14. март 2024. године

Смедерево                                                                                          Начелник ПУ Смедерево

                                                                                                                 Пуковник полиције

                                                                                                                Весела Миловановић

Poslednje vesti