СТАЊЕ ЈАВНЕ БЕЗБЕДНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ПУ СМЕДЕРЕВО У АПРИЛУ 2024. ГОДИНЕ

Полицијска управа у Смедереву је у априлу 2024. године постигла одличне резултате у сузбијању криминала, уз одржавање стабилног јавног реда и мира. Остварено је повољно опште стање безбедности, посебно личне и имовинске сигурности грађана на подручју Подунавског округа, наводи се у саопштењу које је прослеђено медијима.

Припадници Полицијске управе постигли су изузетне резултате на сузбијању неовлашћеног држања и трговине наркотицима и током априла открили 26 кривичних дела из ове области и реализовали 31 заплену опојних дрога.

Предузимане су активности у циљу превенције криминала и сузбијања вршења кривичних дела из свих области, што је дало резултате у смањењу укупног броја кривичних дела за 8% у односу на месец март.

Евидентирано је мање тешких крађа, тешких телесних повреда и угрожавања сигурности, док кривичних дела разбојништво, угрожавање опасним оруђем, учествовање у тучи и тешка дела против опште сигурности током априла није било.

Полицијски службеници су 22. априла, у Великој Плани, непосредно након извршења тешке крађе, ухапсили извршиоца овог кривичног дела и пронашли мотоцикл за обуку возача, који је осумњичени украо из гараже ауто-школе у Великој Плани.

У области сузбијања привредног криминала такође је евидентирано смањење укупног броја кривичних дела, нарочито неовлашћеног бављења одређеном делатношћу.

Полицијски службеници Полицијске управе у Смедереву су и даље константно присутни у школским објектима и њиховој близини у целом Подунавском округу, у циљу очувања безбедности ученика, наставника и школске имовине.

Упоредо са редовним активностима на обезбеђивању школа, припадници Полицијске управе наставили су превентивне активности и радионице по пројекту „Заједно и безбедно кроз детињство“, којима је у априлу присуствовало око 1.300 ученика.

Нарочита пажња је посвећена младим возачима, којима су полицијски службеници, током априла, указивали на важност поштовања саобраћајних прописа и ограничења која се односе на вожњу са пробном возачком дозволом, уз посебан апел матурантима у вези предстојећих матурских прослава.

Припадници саобраћајне полиције су редовно спроводили акције контроле саобраћаја у зонама школа и пешачких прелаза, као и на осталим локацијама и саобраћајницама у насељима и ван њих. Током априла ове активности су резултирале смањењем укупног броја саобраћајних незгода у односу на март, док је повређених учесника у саобраћају мање за скоро 30%.

У складу са Законом о полицији, који прописује јавност рада Министарства унутрашњих послова, и уз изузетну сарадњу са надлежним тужилаштвима, Полицијска управа у Смедереву ће о свим активностима и резултатима рада и даље редовно обавештавати јавност, наводи се у саопштењу за медије.

                                                                                           Начелник ПУ Смедерево

                                                                                                                 Пуковник полиције

                                                                                                                Весела Миловановић

Poslednje vesti