ТРАНСФЕР СТАНИЦА -ПРИОРИТЕТ ГРАДА СМЕДЕРЕВА

Градоначелник Смедерева Јован Беч је у понедељак 10. априла потписао са Министарством заштите животне средине Уговор о суфинансирању реализације пројекта изградње система управљања отпадом у 2023. години на територији града Смедерева. Реч је о изградњи будуће трансфер станице, која ће решити вишегодишњи проблем града Смедерева који се односи на одлагање и депоновање комуналног отпада на територији градских и сеоских месних заједница. Укупна средства за реализацију Пројекта изградње система управљања отпадом на територији Града Смедерева износе 341.421 000 динара. Министарство је у циљу реализације Пројекта обезбедило средства у износу од 273.137.000 динара, док је Град обезбедио средства у износу од 68.284.000 динара.

Тим поводом, градоначелник је одржао конференцију за медије, на којој је рекао – Велика ми је част што могу да вас обавестим да сам јуче у име града потписао уговор са Министарством заштите животне средине о изградњи трансфер станице у нашем граду. Град је у односу на укупан износ определио двадесет одсто средстава, односно 68.284.257 динара, док је ресорно Министарство обезбедило осамдесет одсто средстава, 273.137.029 динара. Дакле, укупан износ средстава је 341.421.286 динара. Када је реч о роковима, од тренутка потписивања уговора до момента изградње трансфер станице проћи ће девет месеци. Велика захвалност министарки Ирени Вујовић на опредељеним средствима. Више пута сам нагласио да је ово један од значајних приоритета за град. Знате и сами да комунални отпад износимо само из града и једног дела Радинца. Изградњом трансфер станице стећи ће се услови да комунални отпад износимо из свих градских и сеоских месних заједница. Желим да истакнем да ће град пратећи политику нашег председника државе Александра Вучића, наставити да се развија и иде путем успеха, обезбеђујући нашим суграђанима неопходне услове за живот.Такође, у плану је и пројекат за санацију постојаће дивље депоније – рекао је градоначелник Беч.

Градоначелни Беч је такође изразио велику захвалност свим својим сарадницима који су били активно укључени у изградњу пројекта за будућу трансфер станицу. Када је реч о локацији за изградњу трансфер станице, која се према речима Беча налази у непосредној близини градске депоније, пре десетак дана се ушло у процес чишћења. Стекли су се сви услови за расписивање јавне набавке, те градоначелник очекује да ће се у наредних недељу дана расписати и јавна набавка за изградњу трансфер станице.

Очекивања су да ће у јуну најкасније бити постављен камен темељац за трансфер станицу, а да ће до средине следеће године бити завршена.

Такође, Јован Беч је у свом обраћању најавио и да ће кроз пројекат ,,Заплови Србијом” у неком наредном периоду бити спроведено измуљавање марине, а касније следи и израда пројектне документације за изградњу марине. Најављено је да ће 30. априла туристички брод, крузер из Француске упловити у пристаниште Смедерева, што је од изузетног значаја за град.

Градоначелник је најавио и да ће ове године град обезбедити и бесплатне уџбенике за прваке, и рекао да родитељи првака о томе не треба да брину, изразивши и очекивање да ће у наредним годинама град радити на томе да сви школски узрасти буду обезбеђени новим уџбеницима.

Poslednje vesti