УСПЕШНА ПОСЕТА ЗВАНИЧНЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ГРАДА СМЕДЕРЕВА ГРЧКИМ ОПШТИНАМА ВОЛОС И РИГА ФЕРЕУ

У организацији  Удружења српско-грчког пријатељства и Културно уметничких друштава ”Кантакузина” и  ”Михајловац” из Смедерева, успешно је реализована званична посета делегације града Смедерева, грчким општинама Волос и Рига Фереу. Циљ посете  био је  поновно повезивање и јачање пријатељских односа српског и грчког народа, као и подсећање на 27 година постојања побратимских односа места Михајловац и грчког места Велестино у општини Рига Фереу (Δήμος Ρήγα Φεραίου).

У званичној делегацији  града Смедерева били су Марија Ставрић Марковић, заменица градоначелника града Смедерева, Часлав Илић, члан градског већа, Бојан Лукић, координатор за рад културно-уметничких друштава града Смедерева, затим Ивана Јовановић Ђурђевић, председница Савета МЗ Михајловац, Биљана Тодоровић директорка основне школе у Михајловцу, као и Рајко Рајковић, председник КУД ”Михајловац” и Радисав Лукић, потписник Повеље побратимства Михајловца и Велестина 1995. године. У име организатора путовања делегацију је предводио Петар Родифцис-Нађ, председник Удружења СГП ”Кантакузина” и Грчког националног савета у Србији.

У оквиру посете и планираних активности, чланови културних удружења и званичне делегације су посетили меморијални центар у Поликастру, месту пробоја Солунског фронта и српско војно гробље Зејтинлик у Солуну. Том приликом је положен венац града Смедерева на спомен обележје палим српским војницима у Првом светском рату.

Делегација је у току свог четвородневног боравка у Грчкој у периоду од 26. до 29. јула ове године посетила више грчких места и имала више званичних пријема као и културних наступа у местима Визитса, Кала Нера, Волос и Велестино. У званичној посети Туристичкој организацији општине Волос, чланови наше делегације су се сусрели са Георгиом Бонду Токали (Γεωργία Μποντού Τοκαλή),заменицом председника општине Волос, задуженом за туризам, где су се упознали са туристичким потенцијалима Волоса, али и  представили туристичке потенцијале града Смедерева.

Посета Српској школи у Волосу, био је један од прворазредних догађаја за српску дијаспору у Волосу. Српска допунска школа постоји у оквиру Основне школе у Волосу. Допунску наставу на српском језику води професорка Љубица Покрајац и она је у званичној надлежности Министарства просвете Републике Србије, од 2016. године. Школу похађа око педесеторо деце из општина Волос и Ларисе. Том приликом у име града Смедерева, Српској допунској школи је предата вредна донација у облику нових уџбеника наставног предмета ”Српски језик као не матерњи језик” за 3. и 4. разред. Чланови културних и уметничких удружења, ОШ ”Сава Ковачевић” из Михајловца, Народна библиотека града Смедерева, Центар за културу града Смедерева и Туристичка организација града Смедерева, обезбедили су пригодне поклоне као и донацију од око 300 књига за децу и њихову школску библиотеку.

Пријем у грчкој основној школи у Волосу, уприличили су Љубица Покрајац, професор српског језика, Ахилеја Беоа (Αχιλλέα Μπέο) помоћник председника грчке општине Волос задужена за просвету и културу и Михалис Капурњотис (Μιχάλης Καπουρνιώτης), помоћник председника општине Волос задужен за регионални развој и Деспина Котоглу (Δεσπήνα Κοτογλόυ).

Најзначајнији сусрет званичних делегација града Смедерева и општине Рига Фереу, одржао се у његовом административном месту Велестину. Званичан пријем је уприличен од стране Димитриса Насикаса (Δημήτρης Νασίκας), председника општине Рига Фереу. Делегација града Смедерева је имала прилику да званично заједнички положи  венце на споменик грчком револуционару и песнику Риги од Фере, уз литургију свештеника Митрополије Димитријадос и Алмиру (Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού) Атанасиоса Трајкоса (Αθανάσιος Τραίκος). У оквиру посете смедеревска делегација је обишла и новоотворени музеј посвећен лику и делу Риге од Фере, као и археолошко налазиште на месту пресушеног језера, у његовом родном месту Велестину.

Рига од Фере је био грчки песник и родољуб који је 24.06.1798. године, заједно са седморицом својих   сабораца  погубљен у Кули Небојша у Београду, од стране Османлија.

Велестино је значајно место за град Смедерево, јер је пре 27. година  Михајловац потписао Повељу о побратимству. У протеклим годинама, било је више међусобних сусрета и обостраних посета званичних делегација и културних наступа. Као најзначајнији догађај, издвајамо 15. октобар 2016. године, када је у Михајловцу, при православној цркви Светог пророка Илије, уз присуство званичних грчких делегација, освештана и пуштена у рад јавна Ригина чесма ”Братољубље”, посвећена јачању пријатељства српског и грчког народа, као и подсетник на побратимство грчког места Велестино и Михајловца.

У званичном сусрету наших делегација, постигнут је заједнички договор и  подржана  иницијатива која је потекла од  Петра Родифциса-Нађа, да се побратимство Велестина и Михајловца обнови, односно да се уреди по данас званичним законима Грчке и Србије. У том циљу неопходно је да  грчка општина Рига Фереу и град Смедерево, донесу појединачне скупштинске одлуке о обнављању побратимства, како би се те одлуке верификовале при надлежним министарствима обе државе. Ова иницијатива је поднета граду Смедереву, почетком прошле 2021. године, од стране Удружења СГП ”Кантакузина” и МЗ Михајловац.

Званичним јавним обраћањем делегација, разменом пригодних поклона и културним наступом чланова СГ КУД ”Кантакузина” и КУД ”Михајловац” на платоу испред општине Рига Фереу у Велестину, дат је значајни допринос учвршћењу пријатељских и братских односа српског и грчког народа.

Председник општине Рига Фереу, Димитрис Насикас је предао Марији Ставрић Марковић, заменици градоначелника града Смедерева, историјску заставу Риге од Фере, званичну заставу општине Рига Фереу и стону бисту Риге од Фере, са жељом да оне красе кабинет града Смедерева, као што уметничка слика Деспота Ђурђа Бранковића, краси кабинет општине Риге Фереу. Марија Ставрић Марковић је упутила речи захвалности за поклоне и гостопримство домаћина, као и поруку да је веома важно очување и јачање пријатељских српско-грчких односа. Након културно уметничког програма, уприличено је заједничко дружење грађана Велестина и наше делегације, а упућен је и позив да званична делегација општине Рига Фереу и места Велестино, посете у наредном периоду наш град.

Посета Волосу и Рига Фереу реализована је захваљујући средстваима града Смедерева.

ПРОЈЕКАТ „ГРЧКА ЗАЈЕДНИЦА У СРБИЈИ“ СУФИНАНСИРАН ЈЕ ИЗ БУЏЕТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, А  СТАВОВИ ИЗНЕТИ У ПОДРЖАНОМ МЕДИЈСКОМ ПРОЈЕКТУ НУЖНО НЕ ИЗРАЖАВАЈУ СТАВОВЕ ОРГАНА КОЈИ ЈЕ ДОДЕЛИО СРЕДСТВА.

Poslednje vesti