У СМЕДЕРЕВУ ПРОСЛАВЉЕН ДОЛАЗАК НОВЕ КИНЕСКЕ ГОДИНЕ У ЗНАКУ ЗЕЦА

У Смедереву, на главном градском тргу обележена је Кинеска Нова година 2023. Обележавање лунарне нове године заједнички су организовали Влада Републике Србије, aмбасада Народне Републике Кине у Београду и Институт за појас и пут.

Грађани Смедерева и посетиоци имали су прилику да уживају у петоминутном ватромету, да пробају специјалитете из неколико земаља, попут Грчке, Италије, Кине и Србије које су део велике глобалне иницијативе Појас и пут,затим да учествују у квизу знања и у уметничком конкурсу, присуствују плесу лава. Такође су на неколико штандова биле уметничке рукотворине и сувенири, које су кинески уметници израђивали. Манифестација је имала хуманитарни карактер, сав прикупљени приход усмерен је Црвеном крсту, односно Народној кухињи Смедерево. Грађани Смедерева на Каравану пријатељства прикупили су 372.000 динара.

-Велика ми је част и задовољство што смо се данас окупили на Градском Тргу у Смедереву како би смо честитали Кинеску Нову годину нашим великим пријатељима. Као што и наш председник често уме да истакне Република Србија може бити поносна на челично пријатељство са Народном Републиком Кином. Кина је показала да је пријатељ наше државе и у најтежим тренутцима, посебно у овим сада кроз које пролази наш председник Александар Вучић када има безусловну подршку Кине по питању Косова и Метохије. Народна Република Кина је посебно помогла Србији преузимањем Железаре Смедерево у најтежим моментима за нас. Данас фабрика ХБИС успешно послује и обезбеђује сигурност за око 5.000 људи и њихових породица, а уз то је и највећи извозник у Србији. Велику захвалност за то дугујемо директору ХБИС-а господину Сонгу и његовом тиму, са којима имамо врло успешну и продуктивну сарадњу – рекао је градоначелник Беч у свом обраћању. На крају честитао је Кинеску Нову годину и пожелио среће и општег напредка, са вером да ће пријатељство између Српског и Кинеског народа обезбедити светлу будућност за генерације које долазе.

-Прослава Кинеске Нове године постала је традиционална манифестација у Србији, као и оличење челичног пријатељства између Кине и Србије. Град Смедерево представља симбол нашег челичног пријатељства и наше успешне сарадње у оквиру иницијативе Појас и пут. Велико ми је задовољство што је данас Караван пријатељства на путу свиле дошао овде, да по први пут делимо радости Кинеске Нове године са нашим пријатељима у Смедереву. Драги пријатељи, ХБИС је током протекле године уз вашу подршку одржао пословни и производни успех, упркос изазовима са којима се суочавао. Овом приликом желим да се захвалим Влади Републике Србије, Граду Смедереву, Институту за појас и пут, ХБИС – у и другим организацијама. Драго ми је да ова манифестација има хуманитарни карактер, па можемо да поделимо радост празника са онима којима је помоћ потребна – рекла је Амбасадорка Чен Бо. Такође, нагласила је да и Кини и Србији жели мир и просперитет, као и да настави да живи челично пријатељство Кине и Србије.

Помоћник Генералног Секретара Владе Републике Србије Данијел Николић је нагласио да се челично пријатељство Народне Републике Кине и Републике Србије зове захваљујући Граду Смедереву. –Наш председник и председник Народне Републике Кине пре нешто више од седам година уз велики труд и напор успели су да ово место оживе тако што су заједничким залагањем пронашли инвеститора. Мислим да нико није срећнији од нас што је компанија ХБИС дошла овде, што је то прва велика кинеска инвестиција не само у Србији, већ и у овом делу европе. Захваљујући томе инвестиције су наставиле да се нижу, и то не само из Кине већ и са запада – рекао је Николић. Такође, истиче да је идеја да прослава Кинеске Нове године постане традиционална, да се сваке године укључи по још један нови град.

Грађани Смедерева су након званичног дела могли да уживају у ватромету, разноврсној кухињи и играма.

Подсећања ради, прослава Кинеске Нове године у 2023. години обележава се у пет градова Србије, Београду, Бору, Новом Саду, Смедереву и Нишу и осликава ,,челично пријатељство” народа Републике Србије и Народне Републике Кине. Такође, важно је нагласити да је Србија међу земљама које су оснивачи иницијативе Појас и пут, која је настала 2013. године на иницијативу кинеског председника Си Ђинпинга. Данас, деценију од настанка, Појас и пут окупља 149 земаља у велики глобални пројекат сарадње.

Poslednje vesti