НАСТАВАК ИСТРАЖИВАЊА УЛАЗА У СМЕДЕРЕВСКУ ТВРЂАВУ

У Градској управи у Смедереву одржан je заједнички састанак руководства града са представницима Републичког завода за заштиту споменика културе на челу са новим директором Гораном Васићем  и представницима Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево. На овај састанак позвани су и власници и корисници парцела у близини Смедеревске трврђаве, представници Железнице Србије, Желвоза и HBIS  Serbia.

Теме су се односиле на Четврту фазу археолошких истраживања, како би у Републичком заводу  могао да се изради пројекат конзервације остатака Варошке капије 1, бедема и куле 15 Смедеревске тврђаве који су страдали  у великој експолозији 5. јуна 1941. године.

 Планирано је да се радови на основу овог пројекта изводе 2025.године средствима које би обезбедио Републички завод. С тим у вези Регионални завод за заштиту споменика Смедерево 4. септембра ове године је започео реализацију  Четврте фазе археолошких истраживања на простору сектора Варошке капије 1 Смедеревске тврђаве, као наставак истраживања која су спроведена током 2019, 2020 и 2021. године средствима Министарства културе.

„ Ово је био веома важан и неопходан  састанак, посебно ако имамо у виду да је у току израда номинационог досијеа и плана управљања  за потенцијални упис Смедеревске тврђаве  на Унескову Листу  светске баштине што нам је свима заједнички циљ“, оценила је након састанка градоначелница Смедерева Јасмина Војиновић.

Конзервација остатака је један од корака за целовито решавање улаза у Смедеревску тврђаву, који није могуће извести без одговарајућих активности као што су: утврђивање имовинско-правног стања простора на којем би се изводили конзеваторски радови, измештање железничких колосека који онемогућавају приступ бедему, решавање комуналних и инфраструктурних проблема, као што су одвод атмосферске воде, увођење нове инфраструктурне мреже у Тврђаву и сл. 

Poslednje vesti