НЕПРИЈАТНИ МИРИСИ ОД СТАЈСКОГ ЂУБРИВА НА ОРАНИЦАМА У ГОДОМИНСКОМ ПОЉУ

У претходном периоду извршени су инспекцијски надзори привредних субјеката који послују у граду Смедереву, а чија је делатност таква да се у процесу производње могу стварати непријатни мириси. Том приликом нису утврђене неправилности у њиховом поступању. Такође није било никаквих акцидентних ситуација, хемијских удеса или поремећаја у раду надзираних субјеката.

Због учестале емисије непријатних мириса, која је интензивна са порастом температуре, инспекција је крајем маја 2024. године обавестила Министарство заштите животне средине у циљу предузимања даљих мера, имајући у виду близину и других привредних субјеката у суседној општини.

Дана 12.08.2024. године и 13.08.2024. године, са поновном појавом интензивних непријатних мириса, инспектори за заштиту животне средине извршили су инспекцијске надзоре и утврдили да непријатни мириси у граду потичу од ђубрења ораница стајским ђубривом на потезу индустријска зона-Годомин у Смедереву.

У питању је ђубриво органског порекла, донето са фарми и пољопривредних газдинстава, које се користи за ђубрење ораница по скидању усева у циљу побољшања квалитета земљишта. Интезитет тих мириса зависи од температуре, ваздушног  притиска и ветра који их наноси ка граду. У току је тањирање пођубрених ораница како би се смањио интезитет непријатних мириса.

Инспекција за заштиту животне средине је обавестила пољопривредну инспекцију Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде у циљу предузмања мера у оквиру својих надлежности.

Poslednje vesti