СМЕДЕРЕВО СПРЕМНО ЗА ПОЧЕТАК МАНИФЕСТАЦИЈЕ У СЛАВУ ГРОЖЂА И ВИНА

Посетиоце манифестације посвећене грожђу и вину очекује богат програм који ће се одвијати на више локација : у Винском граду, на главном градском тргу и у Смедеревској тврђави.

Увертиру за добро расположење  вечерас од 21 час у Винском граду приредиће Тамбурашки оркестар „ Моравска тамбура“. На дан почетка 137. Смедеревске јесени, у петак, 6. септембра у тврђави, у 15 часова је отворање изложбе „ Сеоска дворишта“, а у 17 часова и 30 минута у Центру за културу биће отворена и привредна изложба.

Карађорђевом улицом, улицом Саве Немањића и Вука Караџића до градског трга од 18 часова кретаће се дефиле под називом „ Смедерево вазда отворено“, а затим ће на тргу по традицији бити постављен велики грозд као симбол Смедеревске јесени.

Свечано отварање  манифестације је у Малом граду Смедеревске тврђаве у 20 часова.

Након тога у истом простору уследиће концерт оркестра и хора „ Виртуози“под диригенстком палицом Бојана Суђића, a од 22 часа на градском тргу посетиоце очекује концерт Влада Георгијева. У суботу  и недељу, 7. и 8. септембра посетиоце  у Малом граду Смедевске тврђаве очекује програм под називом“ Деспотов град-средњовековна  српска престоница“  са позоришним представама, пијацом заната и витешким турнирима. На градском тргу концерте ће током трајања Смедеревске јесени одржати Немања Николић, Џенан Лончаревић, група Кербер, а на самој завршници наступа Зорица Брунцлик.

Током дана на бини у центру града биће организовани бројни програми за децу и наступи фолклорних група. Градски  трг красиће тезге са грожђем, вином, осталим воћем, медом, цвећем, рукотворинама и сувенирима. 

У Музеју, у оквиру званичног програма „Смедеревске јесени“ траје изложба „Грожђе, гвожђе и урбане вибрације“ на којој су представљени сви артефакти Смедеревског виногорја, од античких времена до модерних винарија. Значајан сегмент је и оснивање првих винарских подрума, задруга и прве изложбе грожђа и вина, које су биле претеча „Смедеревке јесени“.

 Спортски програми у оквируове туристичко-привредне манифестације почели су прошлог викенда турниром у одбојци на песку, а трајаће до краја месеца. У суботу и недељу одржава се „Шарлов куп“ у једриличарству, на Дунаву код Веслачког клуба, а у недељу у 9 часова почиње крај шеталишта поред Дунава и традиционални, јубиларни турнир у боћању „Смедеревска јесен“.

Завршницу 137. Смедеревске јесени у недељу, 8. септембра обележиће неизоставни поноћни ватромет. Градоначелница Смедерева Јасмина Војиновић упутила је позив суграђанима и  гостима из читаве Србије да овог викенда посете манифестацију и уживају у њеном богатом садржају.

Poslednje vesti