ГРАДОНАЧЕЛНИК СМЕДЕРЕВА ЈОВАН БЕЧ ПОСЕТИО КОМПАНИЈУ ХБИС ГРУП СРБИЈА

Компанију HBIS GROUP Serbia  посетили су градоначелник Града Смедерева Јован Беч и представници смедеревских месних заједница Радинац, Враново и Раља. У присуству домаћина они су обишли постројење нове Аглолиније, а потом одржали састанак.

Генерални директор компаније Wang Lianxi подсетио је да је компанија од када је преузела железару 2016. године уложила преко 300 милиона евра у пројекте који су углавном усмерени на заштиту животне средине.

– Најбитније је да је ово тек почетак и ми планирамо да наставимо улагања у још неке еколошке пројекте, да овде останемо дуго и да напорно радимо и побољшавамо наше перформансе. Добили смо и Интегрисану (IPPC) дозволу недавно за локацију Смедерево и себи зацртали у плановима да до 2025. године постигнемо ниво емисија који је прописан у ЕУ. Истовремено је неопходно разумевање и стрпљење свих, зато што је ово вишедеценијски проблем који смо наследили, а свакако нећемо штедети напоре да га решимо у наредним годинама – рекао је Wang.

Градоначелник Града Смедерева Јован Беч рекао је да захваљујући железари велики број суграђана има нова радна места, што за Град значи већи прилив у буџет.

– Захвалио бих се HBIS GROUP Serbia на бризи и улагањима у заштиту животне средине, а чули смо и да постоје планови за будућност. Драго ми је да постоји дијалог са мештанима месних заједница Радинца, Раљe и Врановa који су у непосредном окружењу фабрике, да можете једни друге да чујете и да сви имамо прилике да видимо ове резултате и планове, јер сам сигуран да смо заједно на истом задатку – закључио је градоначелник Беч.

Овим поводом, презентацију је одржала Љубица Дрејк, генерални менаџер Заштите животне средине, која је нагласила да у компанији има осам континуалних мерача на емитерима (димњацима). – Централни димњак на новој Аглолонији има троструки систем отпрашивања: електрофилтер, врећасти филтер и систем за одсумпоравање гасова. На њему имамо континуални мерач и прашина се на њему максимално креће од 2 мг/м3, а нама је лимит 50 мг/м3. Ово је сада велики напредак, а увели смо и одсумпоравање гасова иако никада нисмо имали проблема са сумпором, али очекујемо да ће закони у будућности бити мало строжи, тако да смо и то предупредили. Међу пројектима које је компанија предузела, а који су довели до побољшања утицаја HBIS GROUP Serbia је пре свега пуштање у рад Нове аглолиније. Уграђени су системи стабилног прскања путева као и редовно прање, чишћење и асфалтирање саобраћајница, контрола емисије са емитера на континуалним мерачима прашине, повећан је мониторинг захваљујући новим мерењима и видео надзору. Повећана је и контрола допреме и истовара сировина уз контролу њихове влажности. Екстерни утицаји које уочавамо су саобраћај, котларнице, метеоролошки услови, индивидуална ложишта – закључила је Дрејк.

Извршни директор за производњу Владан Михаиловић истакао је предност три нова постројења која су енергетски ефикасна, јер користе високопећни гас уместо скупог природног гаса и имају минималан утицај на животну средину. нова Аглолинија пројектована је по најбољој расположивој технологији и ово постројење користи искључиво високопећни (ВП) гас. Резервоар за високопећни гас омогућава дистрибуцију и већу потрошњу ВП гаса за остале потрошаче у фабрици, а ВП гас користи и нова Корачна пећ у Топлој ваљаоници.

Од представника месних заједница чуле су се речи похвале за нова побољшања која HBIS group Serbia остварује кроз нове пројекте, а који се односе на заштиту животне средине. Било је речи и о горућим питањима која су актуелна у околним селима, која би уз помоћ компаније могла заједно да се реше, као што је озелењавање дела појаса ван круга фабрике, уређење зелених површина и пешачких стаза које су грађанима важне и корисне.

Poslednje vesti