Opasna plovidba u zoni Smedereva

Udruženje profesionalnih lađara Srbije nedavno se oglasilo saopštenjem u kome upozoravaju  na ugroženu bezbednost plovidbe zbog nepropisno usidrenih brodova na deonici plovidbene zone Smederevo, između mosta i gasovoda.

Kako je za portal Sdplus.rs izjavio predsednik Udruženja profesionalnih lađara Srbije Branislav Vajda, plovni  objekti su usidreni neposredno ispod desnog stuba mosta na Dunavu i pod uticajem vetra su se poprečili do gotovo polovine plovidbenog prolaza. Zbog  nastale situacije na Dunavu kod Smedereva, susretanje brodova na tom delu je gotovo nemoguće kao i obilaženje. U uslovima smanjene vidljivosti, dodatno je otežana plovidba zbog radarskih smetnji prouzrokovanih blizinom mostova i objekata između njih, objašnjava Branislav Vajda.

Lađari su zbog loše bezbednosne situacije u Smederevu, učestalih  krađa robe i opreme,  prinuđeni da svoje objekte sidre blizu dobro osvetljenih lokaliteta, što su upravo mesta na kojima sidrenje nije dozvoljeno i mesta gde zbog metereoloških promena dolazi do ugrožavanja bezbednosti plovidbe.


Zbog svega navedenog Profesionalno udruženje lađara Srbije apeluje na Inspekciju plovidbe Smederevo i na rečnu policiju da se ozbiljno pozabave problemom bezbednosti plovidbe i o bezbednosti objekata na sidrištu kako zbog kriminalnih aktivnosti ne bi došlo do ozbiljnih havarija i gubitka ljudstva i opreme, upozorava  Branislav Vajda, predsednik profesionalnog udruženja  lađara Srbije.

Poslednje vesti

Leave a Comment