Služba Opšte medicine Doma zdravlja dobila od grada Smedereva novi ultrazvučni aparat

 Služba Opšte medicine Doma zdravlja dobila je od grada Smedereva novi  ultrazvučni aparat, čija je vrednost  4 miliona dinara. Novi ultrazvučni aparat  nalazi se u preuredjenim  prostorijama  u prizemlju Doma zdravlja i na njemu su već počeli da se obavljaju prvi pregledi pacijenata.

Predstavljajući novinarima ovaj vredan poklon, dar lokalne samouprave, načelnica Službe Opšte medicine dr Olgica Obradović je govorila o ovom dijagnostičkom aparatu i njegovim mogućnostima.

„ Aparat  je najnovije tehnologije,  do sada smo imali jedan  ultrazvučni  aparat  star više od 25 godina.  Popravljan je u poslednje vreme nekoliko puta i nije baš bio prezican, tako da smo mi jako zadovoljni  sa ovim novim aparatom kao i naši  korisnici,  pacijenti  koji  dolaze svaki dan jer mi ultrazvučne preglede radimo  skoro svaki dan u nedelji i godišnje uradimo od 4 do  4 i po hiljade pregleda.  Adaptirane su i prostorije za novi aparati i za ultrazvučne preglede, tako da je i to sada u jednom izvanrednom okruženju.“

Koliko lekara sada radi na ultrazvuku u Domu ?

„U službi Opšte medicine 6  lekara radi ultrazvučne preglede štitaste  žlezde, abdomena i urotrakta.  Tako da će se to nastaviti i u daljem našem radu. Inače velika je gužva i veliki broj pacijenata prođe kroz naš rad  na ultrazuvuku,  jer  faktički danas u savremenoj  medicini  se ultrazvučni pregledi smataju kao nešto normalno,  što  treba svako da uradi,  kao što je merenje pritiska,  ekg i tako dalje tako da će ovaj aparat  biti  maksimalno iskorišćen“.

 Koliko će se čekati na preglede na ultrazvuku ? 

„Ako je prvi pregled, onda se   zakazuje  u roku od 30 dana, ako je kontrolni pregled, onda se čeka. Otprilike imamo oko 300 pacijenata na čekanju tako da se to možda čeka od mesec,  do dva meseca i nadamo se da će sada ići malo brže, jer je nov,  savremen  aparat,  radi brže i  precizniji je i visoka je rezolucija slike,a i sonde su nove, tako da  je sam kvalitet pregleda mnogo bolji nego ranije. Sam aparat  je sa aspekta akreditacije  podigao kvalitet  naših usluga   na viši nivi. Prošle godine smo dobili akreditaciju na 7 godina što je nama jako značajno,  jer nas je to  uvrstilo u najbolje domove zdravlja u Srbiji.“

Koliko će pregleda biti obavljeno na dnevnom nivou ?

„Dnevno će biti pregledano od 10 do 20 pacijenata u zavisnosti od toga  koliko će lekara raditi.“

Osim nabavke aparata,  menadžment  Doma zdravlja je završio sređivanje i uređenje  gradskih  i seoskih ambulanti.

„Što se tiče ostalih ambulanti, mi  u gradu Smederevu imamo  30 punktova sa centralnom ambulantom  i  još 29. Zahvaljujuči pomoći grada Smedereva,  mi smo dobili ekg aparate za sve ambulante.  Tako da mogu da kažem da do sada to  nije bio slučaj da sve ambulante imaju ekg i drugu opremu,  toplomere, razne pincete,  razne materijale za previjanje  i druge instrumente. Možemo i da se pohvalimo da smo neke ambulante  i sređivali  i da će nam se kasnije ukazati prilika da sređujemo i  još neke ambulante. Trenutno se sređuje ambulanta na Carini,” istakla je načelnica Službe Opšte medicine Doma zdravlja dr Olgica Obradović i zamolila građane za strpljenje  zbog radova  koji tamo treba da se završe.

,

Poslednje vesti

Leave a Comment