Deca se vratila sa letovanja iz Baošića, koje su finansirali Crveni krst u saradnji sa lokalnom samoupravom

Dečje odmaralište Crvenog krsta Srbije „Krista Đorđević” u Baošićima ugostilo je od 13. do 22. avgusta, u pratnji vaspitača, 14 oro dece iz Smedereva, uzrasta od 7 do 14 godina. Tim povodom u organizaciji  Crvenog krsta u Smederevu održana je konferencija za novinare, na kojoj su govorili predsednica I potpredsednik Crvenog krsta smederevo Živoslava Lazić I Slobodan Stanković , a i deca koja su boravila na letovanju u Baošićima.

Dvanaestogodišnji   Saša Trajković, učenik Osnovne škole Ivo Andrić u   Radincu prvi put je video more zahvaljujući   Crvenom krstu.To letovanje će, kako kaže, dugo pamtiti: “Bilo mi je prelepo, tamo sam naučio da plivam i družio sam se sa drugovima. Sunčali smo se i kupali, igrali i radili po radionicama.”

 Među četrnaestorto mališana iz Smedereva,  na letovanju u Crnoj Gori boravio je i Damnjan Nikolić iz Skobalja koji je osim odmaranja i rekreiranja savladao i određene veštine zahvaljujući radionicama koje su se tamo održavale. “Bilo mi je odlično, svaki dan smo imali razne zanimacije, najviše mi je ostala u sećanju radionica iz prve pomoći. Naučili smo da razlikujemo neka stanja, previjamo rane, da smirimo čoveka u stanju histerije, da razlikujemo srčani udar od srčanog napada.  Na moru smo plivali,  igrali smo se i tamo sam se   družio sa Dimitrijem. Upoznali smo dosta drugara i drugarica  iz Kladova, Tekije i drugih gradova.“

 Predsednica  Crvenog krsta Smederevo Živoslava Lazić je obraćajući se deci izjavila:  „Crveni krst Srbije  je organizovao letovanje u cilju da deca nauče o Crvenom krstu i aktivnostima  koje nisu do sada imali,  da vide i nauče da plivaju i da se druže sa decom iz raznih krajeva Srbije. Kaže se da veliki ljudi sve mogu, mogu i na mesec da stignu,  ali im samo jedna sitnica fali,  što  više nikada ne mnogu da budu mali. A kad si mali onda te svi vole i poštuiju, a to naše poštovanje  je upravo pokazalo da smo mi iz Crvenog  krsta vas  sa radošću ispratili,  da vam bude lepo na moru,   da se sećate tih deset dana i da ih pamtite,  za sva vremena“, rekla je Živoslava Lazić .

 Prisutnima se obratio i potpredsednik Crvenog krsta Smederevo Slobodan Stanković:  „Nadam se da su deca imala više od sunčanja i kupanja, kroz različite radionice, školu plivanja i večernje aktivnosti, koje su tamo imali. Takođe nadam se da su iz Baošića došli sa novim saznanjima i novim prijateljstvima i novim iskustvima. Crveni krst će se  truditi   da ovaj  program i iduće godine bude sproveden u još većoj meri u saradnji sa lokalnom samoupravom i  svim relevantnim faktorima. To je veoma važno za decu iz socijalno ugroženih porodica, jer na taj način  deca  dobijaju i oporavak i odmor  i  različite radionice.  Mislim da im je ovo bilo veoma korisno“, rekao je Slobodan Stanković.  

 Aranžman za decu podrazumevao je  10 pansiona i devet noćenja. Mališani su osim kupanja u moru, imali i  bogat  zabavni i rekreativni program, uključujući i školu plivanja. Sva deca su se takođe  kroz radionice sa volonterima Crvenog krsta upoznali sa tom  organizacijom i njenim radom.

Ovogodišnje letovanje za oporavak dece iz socijalno ugroženih porodica, korisnika narodnih kuhinja ili đaka pešaka iz udaljenih seoskih sredina finansirali su  Crveni krst Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za desetoro dece, dok je za njih četvoro boravak obezbedio Crveni krst Smederevo sredstvima koja su dobijena iz budžeta grada Smedereva. .  

Poslednje vesti

Leave a Comment