Korisnici ustanove Sunce dobili od kompanija Lidl i Minel Enim Senzornu sobu

Senzornu sobu u Ustanovi za dnevni boravak dece i omladine sa smetnjama u razvoju “Sunce”, danas su svečanim presecanjem vrpce otvorili zamenik gradonačelnika Bojan Teofilović zajedno sa donatorima, predstavnicima kompanija Lidl i Minel Enim.

Rad u senzornim sobama  organizuju  defektolozi koji su prošli specijalnu obuku za ovaj vid terapije, a ono što je važno jeste sam način rada pri čemu  se korisniku ne zadaju komande već se podstiče i ohrabruje prirodan odgovor na stimuluse iz okruženja. Terapija podseća na igru, međutim, svaka aktivnost je pažljivo osmišljena i usmerena ka postizanju samoorganizacije deteta.

U zavisnosti od potreba korisnika, upotrebljavaju se različiti elementi, stimulišu različita čula. Svakome se pruža prilika da samostalno istraži prostor i odabere kutak koji mu najviše prija. Senzorna  soba  ima mekani zidove i pod, strunjače i jastuke, a sve sa ciljem stvaranja sigurnog okruženja u kome se dete ne može povrediti. Stvara se bezbedna atmosfera koja pruža osećaj sigurnosti i daje mogućnost istraživanja same sobe kao i sopstvenih sposobnosti i ograničenja. Vrednost donacije koju je ustanova “Sunce” dobila za nabavku Senzorne sobe je oko 800.000 dinara.

Poslednje vesti

Leave a Comment