U Lugavčini otvorena izložba o stradanju Smedereva u I Svetskom ratu

Povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, Muzej u Smederevu  u saradnji sa OŠ Branko Radičević u Lugavčini priredio je izložbu pod nazivom Smederevo i smederevski kraj u Prvom svetskom ratu 1914–1918,  u Domu kulture u tom selu.

Izložba Smederevo i smederevski kraj u Prvom svetskom ratu 1914–1918. deo je istoimenog projekta Muzeja u Smederevu kojom ova ustanova  obeležava stogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata. Autor projekta je Miroslav P. Lazić, viši kustos istoričar Muzeja u Smederevu. Projekat je finansijski podržan od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Smedereva. Noseći aspekt ovog projekta jeste izdavanje monografije Smederevo i smederevski kraj u Prvom svetskom ratu 1914–1918, autora Miroslava P. Lazića, inače prve istoriografske sinteze na temu zavičajne istorije Prvog svetskog rata. Pomenuta knjiga biće predstavljena publici početkom februara naredne godine.

Projekat se realizuje u godini kada se obeležava 100-godišnjica završetka Prvog svetskog rata, koji je iz osnova promenio Smederevo i okolinu. Rat je odneo mnogo žrtava, a Smederevo je, pored Beograda i Šapca, bilo jedan od gradova koji je pretrpeo najveća razaranja.

Osnovna namera izložbe jeste da podstakne različite zainteresovane grupe iz okolnih sela smederevskog kraja da proširuju svoja znanja o temama Velikog rata iz domena zavičajne istorije i čuvaju materijalnu baštinu i sećanja na Prvi svetski rat u svom kraju. U skladu sa tim, u okviru planiranih  izložbi, koje počinju u Lugavčini, biće održani javni časovi, kao i radionice u školama u selima gde se predstavlja izložba. Cilj organizatora je da obuhvate što veći broj učenika seoskih škola, kojima žele da ukažu na značaj Prvog svetskog rata u zavičajnoj istoriji.

Poslednje vesti

Leave a Comment