ДАН ОСЛОБОЂЕЊА СМЕДЕРЕВА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Интонирањем државне химне, минутом ћутања и полагањем венаца у спомен парку „ Три хероја“ у Смедереву је данас обележено 79 година ослобођења у Другом светском рату.

Тим поводом венце су поред  бисти народних хероја  Ивана Стефановића-Србе, Миливоја Стојковића-Миће и Светомира Младеновића-Свете положили : представници  Гарнизона Војске Републике Србије Пожаревац, СУБНОР-а Србије, Градских одбора СУБНОР-а  Смедерева, Сремске Митровице, Сопота, Младеновца, Гроцке и Велике Плане, Градског одбора СПС-а,  Удружења потомака ратника 1912-1918. и Удружења пензионера Смедерево, док су венац у име града Смедерева положили градоначелник, Јован Беч и Маја Ћирковић, чланица Градског већа.

Подсећајући на  ратна дешавања током Другог светског рата, окупљенима се на комеморативном скупу у име Градског одбора  СУБНОР-а обратио Ранко Вишекрунић.

„ Борбе за коначно ослобођење Смедерева трајале су од 14. до 16. октобра. Два батаљона Прве крајишке бригаде, уз подршку топова Црвене армије, извршиле су ујутро напад на Лештар, Карађорђево брдо и Провалију и приморале Други батаљон немачког пешадијског пука на повлачење.

Борци Прве крајишке бригаде  и Црвене армије, уз сарадњу становништва које се прихватило оружја, ушли су у град и када се очекивало да је град ослобођен, из правца Пожаревца  наишле су јаке непријатељске снаге, као и претходница од 20.000 немачких војника у пробоју  према Београду. Током 15. и 16. октобра  вођене су тешке борбе  на простору Провалије, Орешца и код Брестовика које су непријетеља приморале да напусти Смедерево. Грађани су после тога  на својим улицама, 16. октобра славили слободу“- истакао је Вишекрунић.

Немачка страна у Смедереву је претрпела губитак од 250 војника, а Прва крајишка бригада и Црвена армија имале су 6 мртвих и око 35 рањених.

У борбама током Другог светског рата на страни партизана учествовало је преко 6000 бораца из Смедерева, од којих 990 није дочекало слободу земље.

Poslednje vesti