OKTOBAR OBOJEN U ROZE

Oktobar se kao Međunarodni mesec protiv raka dojke  obeležava u mnogim zemljama sveta, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti i podigla svest o značenju prevencije ranog otkrivanja i pravovremenog  započinjanja lečenja osoba obolelih od karcinoma dojke.

Zbog toga je i ove godine kao i prethodnih na glavnom Gradskom trgu održana tribina na temu “Prevencija karcinoma dojke” o kojoj je govorila dr Sonja Dunčić, ginekolog, načelnica  Službe za zdravstvenu zaštitu žena doma zdravlja Smederevo.  Tribina je  održana u organizaciji grada Smedereva, a svojim prisustvom dale su značaj ovoj tribini, predsednica gradskog parlamenta Vesna Kiš Kostić, članica gradskog veća zadužena za ruralni razvoj Jasmina Vojinović, direktorka Doma zdravlja Smederevo dr Olgica Obradović kao i brojne dame koje se nalaze na čelu ustanova, organizacija i  udruženja.  Simboličnim gestom, puštanjem roze balona u nebo, organizatori su označili početak tribine na trgu.

“Mi se uvek trudimo da pacijentima objasnimo da je preventive najvažnija.  To znači da je važan dolazak kod lekara u ovom slučaju kod izabranog lekara opšte medicine pa i ginekologa  za upućivanje na pregled dojki  što ultrazvukom što mamografski  najvažniji i naravno samopregled je veoma važan koji svaka žena treba da obavi  bar jednom mesečno. Ono što  uvek govorimo to je da je taj pregled koji počinje kao samo pregled već od dvadeset pete  godine veoma važan  kod žena koje u porodici imaju karcinom dojke, znači, majke, bake, tetke. Znači one bi trebalo ranije da dodju kod svog izabranog lekara opšte medicine  i da budu upućene jednom godišnje na ultrazvučnu dijagnostiku  dojki, a prema nalazu ultrazvučnom onda će radiolozi preporučiti da li treba ranije raditi mamografske preglede, mada standardno mamografski pregledi  se rade oko četrdesete, odnosno četrdeset pete godine života.

Prema pokazateljima Instituta dr Milan Jovanović Batut   je da u periodu od 2016. do 2021. godine godišnje oboli četiri i po hiljade žena, od toga incidenca obolevanja na 100.000 žena  je  u Centralnoj Srbiji  negde oko  64, od toga 20 na 100.000 žena umre. Najveća incidenca je u Vojvodini naročito u Severno Bačkom okrugu, gde imamo 86 do 88  žena koje obole na 100.000 žena ali nažalost  od dvadeset jedne do  dvadeset četiri žene  umre. To su cifre nažalost koje se uklapaju ali koje su čak i bolje kada je o evropskom standardu reč.  U Evropi je incidence obolevanja 74 na 100.000 žena, a smrtnost je oko 14 žena. Znači mi smo lošiji  u odnosu na to kako otkrivamo karcinom dojke.  Otkrivamo ga kasnije, samim tim i kasnije počinjemo sa lečenjem  i zato  imamo veću stopu smrtnosti. Znači tu bi trebalo da poradimo na pronalaženju karcinoma kada je on u početnoj fazi  i kada je stepen izlečenja preko 90 odsto. Što je tumor manji veći je stepen izlečenja a ukolkiko je od dva  do četiri centimetra, to je manji stepen verovatnoće da će žena biti izlečena.

Kada je reč o Smederevu godišnje od karcinoma dojke oboli  između 700 i  800 žena , godišnje je umiralo u našem okrugu  u periodu  od 2016. do 2020. Godine   4, 6  pa čak  i 10 žena . Mi se zaista trudimo da  kampanjamai i skrining mamografskim pregledima  doprinesemo  da žene na vreme otkriju karcinom, ali malo nas je korona omela. Mislim da ćemo u narednom periodu ponovo raditi skrininge sa OB “Sveti Luka” čiji radiolozi učestvuju u tome i koji šalju pacijentkinje na dalju dijagnostiku ukoliko uoče neku promenu. Oni su imali   dosta uspeha u pronalaženju početnih stadijuma tumora,” objasnila je dr Sonja Dunčić načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena u Domu zdravlja Smederevo.

Na kraju tribune  direktorka Doma zdravlja Smederevo dr Olgica Obradović pozvala je Smederevce da se odazovu akciji skrininga karcinoma dojke i prostate i dodju u Dom zdravlja kako bi dobili uput za obavljanje  ultrazvuka dojke i uradili antigenski PSA test za tumor prostate.

Poslednje vesti