ЗА ПОДСТИЦАЈ РАЂАЊУ ИЗ БУЏЕТА ГРАДА 24 МИЛИОНА ДИНАРА

Суочене са вишедеценијским проблемом депопулизације и смањења броја становништва Репубилке Србије, надлежне државне институције годинама уназад доносиле су низ мера за подстицање рађања деце. Како би се постoјеће мере и законски оквири у Републици Србији у области популационе политике боље представили јавности  и приближили грађанима. У сарадњи са локалним самоуправама у Републици Србији, Фондација ,,Дајана Пауновић” иницирала је организацију низа трибина са циљем представљања циљева, законодавног оквира и мера Републике Србије у области популационе политике и политике равноправности полова.

Смедерево су посетили представници фондације ,,Дајана Пауновић” на челу са Дајаном Пауновић, који су тим поводом представили мере Републике Србије на путу популационе политике и политике равноправности полова. На скупу је градоначелник Смедерева Јован Беч указао на мере које град Смедерево предузима у циљу промовисања популационе политике.

“Град Смедерево из буџета Града за подстицај рађању у 2022. години издваја укупно 24 милиона динара. За финасијску помоћ трудницама издваја се годишње из буџета 7 милиона динар, док се за финасијску помоћ породиљама годишње издваја из буџета 16 милиона динара “– истакао је у свом обраћању градоначелник Беч.

Дајана Пауновић, као оснивач и управитељ Фондације ,,Дајана Пауновић” говорила је на тему ”Практична искуства и могућности за деловање невладиног сектора у области равноправности полова и популационе политике”. -Циљ фондације је економско оснаживање жена, афирмација жена у свим сферама и на свим нивоима, подстицање предузетништва, промоција једнаких могућности. Поред пружања једократне помоћи, нама је циљ да дођемо до систематски одрживих решења. Имамо лепу сарадњу са нашом јужном српском покрајном, где идемо на два месеца и оснажујемо наше друштво тамо, такође имамо и предивну сарадњу са нашом српском православном црквом и са јавним институцијама и државом. За све ово време обишли смо близу тридесетак локалних самоуправа, разговарали са људима, покушали да детектујемо проблеме на терену. На тај начин прикупљамо проблеме и преносимо их тамо где је могуће да се они и решавају – рекла је Дајана Пауновић у свом обраћању присутнима и медијима.

О значају полулационе политике, на тему Представљање мера у области популационе политике и равноправности полова  које су донеле и спроводе државне институције Републике Србије и локалне самоуправе причао је и Марко Матић, један од чланова Фондације, који је истакао да се ове године навршава тачно седам деценија како Србија губи становништво, и три деценије од како имамо негативан природни прираштај. У складу са тим, рекао је да је крајем прошле године донет сет мера у области популационе политике где смо коначно почели на један систематски начин да се бавимо том темом.

Након излагања, присутни су имали могућност да на дату тему разговарају са организаторима и размене мишљења и искуства, али и постављају питања.

Poslednje vesti