Proglašene najbolje predstave na dečijem pozorišnom festivalu “Teatar od snova 2022″u Lugavčini

OŠ “Branko Radičević” u Lugavčini, kao domaín, nakon tri godine pauze nastavila je sa organizacijom dečijeg pozorišnog festivala “Teatar od snova”, koji postaje tradicija. Ono što je poenta priče, prema rečima direktora te škole Bore Miloševića je da je već formirana i izgrađena dečija pozorišna publika, a i nastavnici I đaci su se navikli na rad dramskih sekcija u osnovnim školama, iz kojih proizilaze predstave za takmičenje. Nakon dva pozorišna dana  stručni žiri u sastavu: Vladislav Nešić, Milorad Mihailović i Marko Pantović bili su u  prilici da pogledaju 8 predstava. Ono što je obeležilo ovogodišnji festival i čemu se težilo pri ocenjivanju kvaliteta predstava su :tematika prilagođena uzrastu, zatim razdragana, oslobođena pozorišna igra, kao i prepoznatljivost kostima, ali angažovanje dece u stvaranju predstave kao celine.

Sagledavajući pomenute parametre žiri je imao težak zadatak ove godine u ocenjivanju najboljih predstava s obzirom na to, kako tvrde da je svaka predstava pokazala kvalitet. Prva mesto pripalo je OŠ Olga Milošević iz Smederevske Palanke za predstavu “Čarobna bašta“. U obrazloženju žirija se kaže da ta predstava  ima sve pozorišne elemente i da je zadovoljila gore navedene parametre na najvišem nivou.

Drugu nagradu uzela je škola “Dositej Obradović” iz Vranova za predstavu “ Uobraženko i Zvezdana“, uz obrazloženje da je dobar izbor teksta koji na način prilagođen uzrastu odličano komunicira s publikom.

Treće nagrada je otišla  školi “Vuk Karadžić ” iz Krnjeva za predstavu “ Orfej i Euridika“
Ovo  predstava  bavila se dekonstrukcijom mitova na deci razumljiv način, stav je žirija. Na pozorišnom dečijem festivalu “Teatar od snova 2022” u Lugavčini ove godine, uprkos pauzi, pojavio se veliki broj kvalitetnih predstava, generalna je ocena stručnog žirija.Poslednje vesti