НАЈАВЉЕН ПРОГРАМ ОВОГОДИШЊЕГ 54. МЕЂУНАРОДНОГ ФЕСТИВАЛА ПОЕЗИЈE “СМЕДЕРЕВСКА ПЕСНИЧКА ЈЕСЕН”

Овогодишњи 54. Међународни фестивал поезије “Смедеревска песничка јесен” биће одржан од 17. до 19. октобра. Ипак, пре званичног почетка фестивалског, биће организован претфестивалски програм, а уследиће и постфестивалска дешавања.

  • Овогодишња “Смедеревска песничка јесен” организована је по принципима по којима је препознатљива све време трајања. Објављено је тринаест публикација, а све у складу са опредељењем организатора да зовемо мање песника, а да госте везујемо за награде које додељујемо, осим сегмента програма “Годови и верси”. На тај начин пружамо песницима могућност да више говоре поезију и да нам остану публикације које ће сведочити о фестивалу – рекао је на конференцији за новинаре, Јовица Тишма, један од уредника програма “Смедеревске песничке јесени”.

Претфестивалски програм почеће у понедељак, 16. октобра у Сараорцима и Добром Долу. То је програм “Радост сусретања”, а песници ће бити у школама чији су ђаци учествовали на конкурсу “Златно словце”. Фестивал их награђеује тако што ће Ранко Павловић, овогодишњи добитник награде “Златни кључић” бити гост сеоских школа. Овај програм биће настављен и у уторак и среду, 18. и 19 октобра.

Званично фестивалски програм почеће од уторка, 17. октобра. Тог дана, у смедеревској Народној библиотеци у 18 часова биће отворен 23. Сајам поезије, на којем ће бити приређена изложба књига на српском језику објављених између два фестивала, затим поставка књига и докумената из фонда Библиотеке. Биће обележени и песнички јубилеји: 125 година од рођења Бертолда Брехта, 100 година од рођења Виславе Шимборске, 125 година од рођења Десанке Максимовић, исто толико од рођења Душана Матића и 125 година од рођења Растка Петровића.
Тог дана, у уторак, у Великој дворани смедеревског Центра за културу биће програм “Певам Смедерево” – завичајна песничка баштина: представљање овогодишњег добитника Повеље “Нашег гласа”, завичајне песникиње Александре Љубисављевић, награде “Смедереви Орфеј” – Лазара Јовића, најлепше песме о Смедереву по конкурсу за награду “Томислав Стевановић”.

У среду, 18. октобра, песничка манифестација почеће програмом “Светлости речи”, дружење песника са ученицима смедеревских средњих школа. Од 17 часова у Библиотеци биће организован разговор о сарадњи поетских фестивала “Шапати поезије” Учесници ће бити представници фестивала “Млади мај” из Зајечара, фестивала у Врбасу, фестивала “Култура младих” у Књажевцу и “Смедеревске песничке јесени”. Од прошле године за програм “Годови и верси” позивамо победника фестивала из Зајечара.
Сат времена касније, од 18 часова следи програм “Окулар”, међународно поетско читање. У оквиру овог програма представљамо писце који ће следеће године бити објављени у едицији “Меридијани”: Јенс Финк-Јенсен из Данске, Глорјана Вебер из Словеније, Елеонора Инес Капоне из Италије, Мирослав Алексић, затим завичајна ауторка Мирослава Мира Цветковић и глумица Љиљана Стјепановић која пише занимљиву поезију.
У среду, 18. октобра од 19 часова и 30 минута у Центру за културу биће приређен програм “Песнички меридијани Смедерева”, а учествоваће Бранко Стевановић, Росица Кунева, Адријан Боднару, Ивина Стојић и Енес Халиловић. Потом ће бити уручена награда “Златко Красни” коју ће ове године добити преводилац Дејан Ацовић. У едицији “Златна струна” биће представљене две књиге, јер је од претпрошле године уведено да се ова награда додељује за необјављену збирку песама. Представиће се књиге Боривоја Везмара и Војина Тривуновића.

Четвртак, 19. октобар биће највеселији дан. У смедеревском Центру за културу од 11 часова биће одржан програм “Златни кључић”. Прво ће бити предствљени добитници награде “Златно словце”. Победници, као и остали ђаци писали су на задату тему Ранка Павловића, а то је наслов једне његове песме “Кад зину патике”. Смедеревска публика имаће прилике да чује најбоље рецитаторе, победнике Градског такмичења “Песниче народа мог”. Тога дана биће уручена награда “Злани кључић”, добитнику –песнику из Републике Српске.
Од 18 часова у Народној библиотеци програм “Говодви и верси”, у којем ће бити представљени песници и млађи или недовољно афирмисани песници. То су Љубица Рајкић из Румуније, Себастијан Натан из Данске, Стефан Тићми, Милош Петровић, Ана Огризовић, млада Смедеревка Искра Ђуришић, Тамара Пантовић и Миливоје Р. Јовановић.
“Научите пјесан – ритмови Кубе” од 19 часова у Галерији Центра за културу. То је изложба слика Катарине Илић инспирисана Кубом.
У Великој дворани Центра за културу у 19 часова и 30 минута биће програм посвећен Нанси Морехон, песникињи из Кубе која је 39. добитница награде “Златни кључ Смедерева”. Те вечери биће додељене награде свим овогодишњим лауреатима.

Постфетивалски програм, у петак 20. октобра, традиционално у Музеју књиге и путовања “Адлигат” овогодишња добитница награде “Златни кључ Смедерева”, Нанси Морехон имаће своје поетско вече. У овом Музеју, “Смедеревска песничка јесен” има своју витрину у којој се налази скоро сви наслови које је објавио фестивал. Већина књига је са потписом аутора.

Poslednje vesti