ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА СМЕДЕРЕВА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

На Градском тргу у Смедереву служењем парастоса и полагањем венаца обележен је Дан ослобађања Смедерева у Првом светском рату. Црквена звона означила су почетак комеморативног скупа, а након интонирања химне и минута ћутања, венце на Споменик су положили представници Гарнизона Војске Србије, делегација Града Смедерева, Удружење потомака ратника 1912-1918. година, Градски одбор СПС – а, Градски одбор СУБНОР – а Смедерево и Удружење потомака ратника 1912 – 1918. година, подружница Липе. У име Града Смедерева венац је положио градоначелник Јован Беч и чланица Градског већа ресорно задужена за културу, туризам и информисање Маја Ћирковић.

Присутнима се обратио представник Удружења потомака ратника 1912 – 1918. година Бранко Милановић који је присутне подсетио на значај обележавања овог значајног догађаја за нашу историју. – Сведоци смо прекрајања историје у свим сферама. Ми смо као Срби увек водили ослободилачке ратове, борили се за своје куће, домове, своју децу, своје огњиште. Историју прекраја онај коме смета, они који су нас нападали или они који су плаћени за то. Историја се прекраја из одређених разлога, али ми као удружења и као грађани морамо да бранимо ту историју и морамо да будемо на бранику истине – рекао је Милановић. Поред тога, захвалио се присутнима, али и нашим прецима који су дали своје животе да би наш народ данас уживао у слободи.

Чланица Удружења потомака ратника 1912 – 1918. година Мирослава Цветковић је овим поводом прочитала стихове песама Милутина Бојића.

Poslednje vesti