ОТВОРЕН 11. ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ “ТЕАТАР У ТВРЂАВИ”

У смедеревском Центру за културу у понедељак увече је отворен 11. Театар у тврђави, позоришни фестивал који ове године љубитељима амбијенталног позоришта доноси шест представа, међу којима је и једна намењена за најмлађу публику. Љубитељима позоришне уметности обратила се градоначелница Смедерева Јасмина Војиновић.

„ Смедеревска трђава или Ђурђев град пре шест векова био је стециште уметника свих врста. Глумци тадашњег времена наступали су у Малом граду. Ове године, град Смедерево једанаести пут одржава фестивал „Театар у тврђави“ и он афирмише тврђаву, а тврђава је синоним града Смедерева.

Овај фестивал је веома важан за грађане Смедерева који су кроз њега на најбољи начин осетили значај Тврђаве и понос због своје припадности граду Смедереву.

С друге стране, Фестивал је подједнако значајан за културу Србије и за државу Србију, јер сваке године, на једином амбијенталном позоришном фестивалу код нас гостују позоришта из земље и региона и на тај начин се доказујемо као држава која дели исте вредности са земљама у окружењу.

Подунавске земље, као и земље у окружењу, заслужују овакав фестивал, а задовољство је организовати га у Србији, у Смедереву- баш сада, овде и заувек“, рекла је градоначелница Смедерева на свечаности отварања фестивала.

Овогодишњи позоришни фестивал симболично је отворио уметнички руководилац Новосадског позоришта Роберт Ленард. Након отварања на сцени Центра за културу глумци Новосадског позоришта Ујвидеки синхаз одиграли су Шекспировог „Ричарда III“ у режији Дејана Пројковског.

До суботе, 29. јуна на програму су представе: (Пра) Фауст, Скупљачи перја, Комплетна историја позоришта и Рибарске свађе у извођењу глумачких ансамбала Београдског драмског позоришта, Српског народног позоришта Нови Сад , Народног позоришта у Београду, Градског позоришта Бечеј у копродукцији са Студентским културним центром Нови сад  и позоришта „ Сањалица“ који ће за најмлађу публику одиграти представу „ Пепељуга“.

На завршници фестивала, у суботу 29. јуна поводом Међународног дана Дунава наступиће Београдски академски ансамбл хармоника са „ Дунавском симфонијом“.

Poslednje vesti