ПЛАКЕТЕ  ЗАСЛУЖНИМ  ПОЈЕДИНЦИМА И УСТАНОВАМА ЗА АФИРМАЦИЈУ  ХЕЛЕНИЗМА У СРБИЈИ

У организацији Фондације грчке националне мањине у Србији и Националног савета грчке националне мањине, одржана је Свечана академија у оквиру манифестације “Дани  грчке културе”. Ова културна манифестација  одржана је у амфитеатру Градске општине Стари град у Београду. Присутне  је поздравио  Александар Пуача, помоћник председника Градске општине Стари град. У уводној речи Петар Родифцис-Нађ, председник  Νационалног савета грчке националне мањине  захвалио се  свима који су допринели да се реализује културна манифестација’’Дани грчке културе’’ у Београду. Такође је подсетио, да је Национални савет грчке националне мањине  основан управо у истом амфитеатру априла 2004. године, те се сарадња са градском општином Стари град само наставља.

Осим добитника признања, међу званицама била је присутна и Катерина Рапти, отправник послова амбасаде Републике Грчке у Београду, затим Вук Дапчевић, потпредседник Хеленског привредног удружења Србије, као и Јадранка Живановић, управница Хеленске фондације за културу у Београду.

Такође овом догађају су присуствовали  и чланови Национаог савета грчке националне мањине, те припадници грчке заједнице из Београда, студенти Филолошког факултета у Београду, као и други уважени гости.

Манифестација је подржана од стране Министарства културе и јавног информисања, Министарства за људска и мањинске права и друштвени дијалог и Покрајнског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне заједнице.

У поздравом обраћању  Петар Родифцис-Нађ, председник Националног савета грчке националне мањине истакао је значај који награђени појединци имају за развој и афирмацију  хеленизма у Републици Србији:

‘’Свечана академија Фондације грчке националне мањине у Србији има велики значај за грчку заједницу, јер се по трећи пут додељују награде појединцима и установама, који су у дужем временском периоду дали велики допринос афирмацији хеленизма у Србији. Република Србија, је омогућила својим мањинским законима, да данас грчка заједница, оличена у својим институцијама Националног савета грчке националне мањине и Фондације грчке националне мањине у Србији, може да ода признање генерацијама људи, који су у протеклих 30-так и више година, били недовољно видљиви у јавности, односно, нису им додељена заслужена јавна признања за њихов допринос афирмацији хеленизма у Србији. Све њих повезује једно иста одлика, а то је љубав према грчком народу, његовој историји, традицији, обичају, култури и језику, као и узајамно поштовање које су српски и грчки народ градили и неговали једно према другоме, деценијама уназад. Данас одајемо захвалност свима вама, који сте заслужили ова признања, а на нама је да следимо ваш пример и покушамо да га ојачамо заједничким пројектима и међусобним повезивањем институција, удружења и појединаца, који се баве афирмацијом хеленизма у најширем смислу.

Такође жеља нам је да, успоставимо заједничку сарадњу са добитницима признања, да у наредном периоду поставимо услове за реализацију заједничког пројекта стварање ”Музеја – куће грчких потомака у Србији”, са седиштем у Београду (Земуну), у којој би била постављена стална изложбена етно поставка, са својом библиотеком и уметничком радионицом.

Искористио бих да позивем јавност и вас, да нам упутите предлоге са биографијама појединаца и институција, којима би била додељена заслужена признања у области афирмације хеленизма, у наредним годинама. На тај начин оставићемо траг у времену, који ће наредни нараштаји надограђивати.

Са жељом да сви заједно допринесемо успешном представљању грчке културне баштине у Србији, примите од мене још једном захвалност што смо данас сви заједно’’.

Списак добитника признања ФГНМС за 2022. годину

Списак добитника НАГРАДЕ ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО у области афирмације хеленизма у Републици Србији:

Повеља са ЗЛАТНОМ плакетом, признање за ЖИВОТНО ДЕЛО:

1. професор др Војкан Стојичић, за вишегодишњи допринос у афирмацији хеленизма у Републици Србији,у областима академског очувања грчког језика и културе и јачања српско-грчких пријатељских односа

2. Удружење српско-грчког пријатељства ”Кантакузина” Смедерево, за вишегодишњи допринос у афирмацији хеленизма у Републици Србији, у областима очувања грчког језика и културе и јачања српско-грчких пријатељских односа

3. Друштво српско-грчког пријатељства ”Ристо Колоњаси” Пожаревац  за вишегодишњи допринос у афирмацији хеленизма у Републици Србији, у областима очувања културе и јачања српско-грчких пријатељских односа

Повеља са ПЛАТИНАСТОМ плакетом, признање за ЖИВОТНО ДЕЛО:

4. Протојереј ставрофор Димитрис Касапис, за вишегодишњи допринос у афирмацији хеленизма и духовне повезаности, очувању и јачању српско-грчких пријатељских односа у Републици Србији

5. Др Александра Пећинар, за изузетне заслуге у дугогодишњој афирмацији хеленизма у Републици Србији и доприносу у личном истраживачком књижевном стваралаштву историјских и друштвених српско-грчких односа и њиховом свеукупном јачању.

6. Александра Гаруновић, за вишегодишњи допринос у афирмацији хеленизма у Републици Србији, у областима очувања грчког језика и културе и јачања српско-грчких пријатељских односа у Сремској Митровици и Републици Србији.

7. Евангелос Хатзопулос за вишегодишњи допринос у афирмацији хеленизма у Републици Србији, у областима очувања културе и спорта и јачања српско-грчких пријатељских односа у Републици Србији.

8. Др Мирољуб Манојловић, за вишегодишњи допринос у афирмацији хеленизма у Републици Србији у областима, у областима очувања и тумачења историјских и друштвених српско-грчких пријатељских односа у Пожаревцу, као и јачању српско-грчких пријатељских односа у Републици Србији.

9. Костантинос Турнидис, за вишегодишњи допринос у афирмацији хеленизма у Републици Србији у областима очувања грчког језика и културе и јачања српско-грчких пријатељских односа у Републици Србији.

10. Срђан Шапер, за вишегодишњи допринос у афирмацији хеленизма у Републици Србији, у областима очувања грчког језика, културе, донаторства и јачања српско-грчких пријатељских односа

11. Озрен Карамата, за вишегодишњи допринос у афирмацији хеленизма у Републици Србији у областима очувања културне и историјске баштине грчке заједнице у Земуну и јачању српско.грчкох пријатељских односа у Републици Србији.

Повеља са СРЕБРНОМ плакетом, признање за ПОСВЕЋЕНОСТ:

12. професор Евангелиа Захаропули, за вишегодишњу посвећеност и допринос афирмацији хеленизма у Републици Србији, у областима очувања грчког језика, образовања и културе и јачања српско-грчких пријатељских односа у Републици Србији.

13. професор Христос Ментзиос (Цхристос Ментзиос) , за вишегодишњу посвећеност и допринос афирмацији хеленизма у Републици Србији, у областима очувања грчког језика, образовања и културе и јачања српско-грчких пријатељских односа у Републици Србији.

14. Основна школа ”Скадарлија” Београд, за вишегодишњи допринос у афирмацији хеленизма у областима очувања грчког језика и културе и јачања српско-грчких пријатељских односа у Београду и Републици Србији.

15. Основна школа ”Ђорђе Натошевић” Нови Сад, за вишегодишњи допринос у афирмацији хеленизма у областима очувања грчког језика и културе и јачања српско-грчких пријатељских односа у Новом Саду и Републици Србији.

ПРОЈЕКАТ „ГРЧКА ЗАЈЕДНИЦА У СРБИЈИ“ СУФИНАНСИРАН ЈЕ ИЗ БУЏЕТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, А  СТАВОВИ ИЗНЕТИ У ПОДРЖАНОМ МЕДИЈСКОМ ПРОЈЕКТУ НУЖНО НЕ ИЗРАЖАВАЈУ СТАВОВЕ ОРГАНА КОЈИ ЈЕ ДОДЕЛИО СРЕДСТВА.

Poslednje vesti