VELJKU NENADIĆU TRI ZNAČAJNA SVETSKA PRIZNANJA

Veljko Nenadić, mladi srpski kompozitor, pijanista i orguljaš iz Smedereva, dobitnik mnogobrojnih inostranih i domaćih priznanja,  ostvario je krajem 2022. godine tri ogromna uspeha na svetskim takmičenjima kompozitora.

     Pre nekoliko dana, 26. novembra u Budimpešti, Veljko je osvojio prvo mesto na jednom od najznačajnijih takmičenja kompozitora u svetu „Bartok World Competition“. Na anonimnom konkursu pristiglo je 98 kompozicija za violinu i klavir iz 31 zemlje sveta. Tri najbolje kompozicije izvedene su na gala koncertu, a među njima i Veljkova pobednička kompozicija „Two Movements – Impromptu and Perpetuum mobile for Violin and Piano“, koju su izveli istaknuti mađarski umetnici Barnabás Kelemen (violina) I József Balog (klavir). Izvođači i Veljko, doživeli su prave ovacije mađarske publike nakon odsvirane pobedničke kompozicije. Presednik žirija bio je John Corigliano, dobitnik Oskara i pet Gremi nagrada, a jedan od članova žirija bila je i Južnokorejka Unsuk Chin, koja spada u najcenjenije kompozitore savremene klasične muzike. Pored trofeja i novčane nagrade, kompozitoru je uručena specijalna nagrada izdavačke kuće “Editio Musica“ iz Budimpešte, koja će objaviti partituru pobedničke kompozicije, a naredne godine, Veljkova kompozicija će biti obavezno delo na Bartokovom takmičenju za violinu.

     Neposredno pre ovog uspeha, Veljku je stigla nagrada iz Torina, Italije, gde je za kompozicije „Mezijiski Hramovi“ i „Strip“, na devetom po redu takmičenju kompozitora „Lugi Nono“ u organizaciji „Amici per la musica“, osvojio prvo mesto u izuzetnoj konkurenciji od 100 kompozitora iz 28 zemalja sveta. Tročlani međunarodni žiri renomiranih kompozitora ocenili su muziku Veljka Nenadića: impresivnom efektnom, posebnom i energičnom. Istakli su da kompozitor ima sjajan osećaj za tok, dramaturgiju i sposobnost da na jedinstven način sintetizuje različite muzičke prakse, a da su dva poslata dela puna mašte i zadivljujuće nepredvidljivosti.

Takođe, pored novčane nagrade Veljko će komponovati kompoziciju za duo koji čine istaknute japanske umetnice Momoko Konishi i Nanami Okuda. Kompozicija će se izvesti sledeće godine u Torinu, a Veljko je pozvan da prisustvuje izvođenju svog dela.

     Prva nagrada u nizu za Veljka je stigla iz Astane, prestionice Kazahstana, gde je na takmičenju kompozitora “New Music Generation 2022“,  u organizaciji nacionalnog univerziteta umetnosti, pobedio u kategoriji horskih kompozicija (do 27 god.) sa svojim delom “Tri haiku” na stihove japanskog haiku pesnika Macua Baša. Takmičenje je bilo u više kategorija, sa preko 300 kompozicija iz celog sveta.

     Veljko Nenadić je jedan od najnagradjivanijih i najizvodjenijih srpskih kompozitora mladje generacije. Osvojio je preko 40 nagrada na značajnim kompozitorskim festivalima širom sveta, a njegova muzika se izvodila u Americi, Rusiji, Austriji, Sloveniji, Italiji, Belgiji, Španiji, Finskoj, Češkoj, Holandiji, Alžiru… Kompoziciju je studirao u klasi Isidore Žebeljan i Draška Adžića, a od 2021. godine studira orgulje u klasi Maje Smiljanić-Radić.

Poslednje vesti