ODBORNICI USVOJILI REBALANS BUDŽETA, DRUGI PO REDU U OVOJ GODINI

Odbornička većina  skupštine grada Smedereva je na 16. sednici  usvojila  drugi rebalans budžeta. U predlogu novog reblansa budžeta grada za tekuću 2022. Godinu prihodi I primanja  procenjeni su u iznosu 4 milijarde 440 miliona dinara dok su sredstva iz ostlih izvora 13 miliona 755 hiljada dinara. U prvih devet meseci budžet je realizovan sa 74,73odsto, a sa prenetim sredstvima iz prethodne godine, kako je rečeno realizacija je 77,69 procenata.

 Slaviša Stošić član gradskog veća zadužen za finansije istakao je da  su prihodi u budžetu realno planirani  i da će rebalan biti  utrošen u vidu subvencija javnim I javno komunalnim preduzećima  kako bi u novonastalim uslovima, kada su energenti ali i ostala roba poskupeli i više puta na tržištu, mogli normalno da funkcionišu i obezbede likvidnost. Najveći iznos subvencija iz rebalansa dobiće JP “Grejanje” zbog višestrukog povećanja cene mazuta, zatim JKP “Zelenilo i groblja” kome je poverena zimska služba, ali i JP “Sportski centar” zbog  izmirenja dugovanja prema JKP “Vodovod”. Zbog ovakve preraspodele iz gradske kase, smanjiće se i izdvajanja za poljoprivredu, srednje obrazovanje, zatim za dečiju i socijalnu zaštitu. Ovakav vid umanjenja izazvao je kritiku predstavnika  opozicionih stranaka.    

Gradski parlament izglasao je i novog jedanaestog člana Gradskog veća Aleksandru Mijatović, na predlog  zamenika gradonačelnika Marije Marković Stavrić. Takođe je i za novog vršioca dužnosti direktora Istorijskog arhiva imenovana Neda Mirić.

Poslednje vesti